Vare sig Sveriges television eller Sveriges radio rapporterade förra veckan om statsminister Magdalena Anderssons Somalitown-utspel. Inte ens den statliga radions somaliska redaktion hade med nyheten.

– Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige. Vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy. Vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har.

Så sade statsminister Magdalena Andersson i en intervju förra veckan som slogs upp stort av flera medier.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson: ”Vi vill inte ha Somalitown”

Uttalandet uppmärksammades även internationellt. Bland annat av danska, italienska och turkiska medier samt av flera ungerska tidningar. Till och med en nyhetssajt i Nigeria tyckte att den svenska statsministerns uttalande var intressant.

Tyst i svenska statsmedier

Däremot rapporterade vare sig Sveriges television eller Sveriges radio om den svenska statsministerns Somalitown-utspel. Trots att SVT intervjuade Andersson under en hel timme samma kväll som det uppmärksammade utspelet, fick hon inte en enda fråga om det.

Somaliskspråkiga som följde Sveriges radios somaliska nyheter fick veta att antalet värnpliktiga kommer ökas till 10 000, att en plastfabrik i Småland börjat arbeta natt för att undvika höga elpriser dagtid och att det ska bli förbjudet att ”grupprösta” i vallokalerna.

Däremot nämndes inte heller där någonting om statsministerns motstånd mot ”Somalitown”.

”En annan nyhetsbedömning”

Att statsministerns uttalande om ”Somalitown” inte uppmärksammats av den statliga radions somaliska redaktion kritiseras. Inte minst av Kristdemokraterna.

Statsradion har tidigare spridit falska påståenden om KD för sina somaliska lyssnare och läsare.

LÄS ÄVEN: Efter SR:s Ebba Busch-fiasko – invandrarredaktionen blir större

Anders Ljungberg är gruppchef för Radio Sweden, som ansvarar för statliga radions somaliska redaktion. Han säger till Expressen att redaktionen inte bedömde Magdalena Anderssons Somalitown-uttalande som en prioriterad nyhet.

– Somaliska redaktionen är liten, vilket gör att vi endast kan göra ett begränsat antal nyheter per dag och våra arbetsledare gjorde en annan nyhetsbedömning den här dagen, säger han.

Samnytt har varit i kontakt med både SVT och SR för att fråga varför inte Somalitown-utspelet uppmärksammats.

LÄS MER: VIDEO: Socialdemokraternas ’Somalitown’-kampanj