Att SD-ledaren Jimmie Åkesson inte är en lika stor beundrare av den amerikanske presidenten Joe Biden, som tillsattes på synnerligen tveksamma grunder, upprör både statsminister Magdalena Andersson (S) och M-ledaren Ulf Kristersson. ”Trams”, kommenterar Åkesson.

Det var i en intervju i SVT-programmet 30 minuter på onsdagen som Jimmie Åkesson fick frågan vem han väljer mellan Putin eller Biden, då SD-ledaren svarade att han inte ville välja.

– Jag vill inte ha någon av dem som premiär- eller statsminister i Sverige, sa Åkesson som dock uppgav att han föredrar det amerikanska systemet framför det ryska.

LÄS ÄVEN: Åkesson pressades av SVT att välja mellan pest och kolera

Oerhört allvarligt” menar statsminister Magdalena Andersson (S).

– Att Sverigedemokraterna inte kan säga om de föredrar USA:s president Biden framför Putin är oerhört allvarligt. Ryssland har placerat ut tusentals och åter tusentals soldater längs den ukrainska gränsen. Det här är en situation när det krävs tydlighet, stadga och ansvarstagande, säger Andersson på en pressträff inför torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

LÄS ÄVEN: Moderaterna satsar på ’liberalt maktskifte’

Hon får medhåll av Ulf Kristersson (M).

– Obegripligt. Jag kan inte förstå hur man inte kan välja mellan en demokratiskt vald president och den ryska presidenten Putin. Jag tror nog att nästan alla andra människor i Sverige kan göra det valet, säger Kristersson till TT.

Inte tillräckligt

Andersson anser dock inte att Kristerssons kritik är tillräcklig.

– När det gäller relationen och det svenska förhållningssättet till Kreml brukar Moderaterna vara ett pålitligt parti. Nu är det dags för Ulf Kristersson att tydligt visa att det fortfarande gäller, säger Andersson i Bryssel.

Löfven slapp välja

På torsdagen rapporterade Samnytt om att man som brukligt är använder dubbla måttstockar, då Löfven 2018 svarat snarlikt men utan att få något mediedrev emot sig.

Även Isabella Lövin (MP) undvek frågan men fick inget mediedrev.

LÄS ÄVEN: Löfven slapp välja mellan Putin och Trump: ”Så kan man inte se det”

I en intervju med Riks kommenterar Jimmie Åkesson dagens utspel.