sr-cecilia-uddén

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 / Bengt Oberger, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Statsradion fälls för fake news om Hamas

Publicerad 11/4/2021
Annons

Då Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén i våras medverkade i P3 och kommenterade konflikten mellan Israel och Hamas påstods felaktigt att Hamas inte finns med på EU:s terrorlista.

Det var i P3-programmet Morgonpasset Uddén medverkade i mitten av maj då det felaktiga uttalandet gjordes, vilket Världens idag uppmärksammar.

På frågan vilka Hamas är svarade Uddén bland annat:

– Det är skäggiga gubbar. Militanta extremister, för det mesta väldigt religiösa muslimska troende. Dogmatiska och väldigt svåra att ha att göra med. De är ju klassade som en terrororganisation av USA och Israel, inte av EU dock. Och de vann ett val 2006, sen dess har palestinierna inte haft några val. Men de är militanta, […] men samtidigt så går de att diskutera med.

Tre månader

I själva verket är Hamas terrorklassade även av EU och Uddéns uttalande anmäldes till granskningsnämnden. Trots detta skulle det dröja tre månader tills man rättade uppgiften – alldeles för sent för att kunna tillmätas betydelse, menar nämnden. Mot denna bakgrund anser man att inslaget strider mot kravet på saklighet i sändningstillståndet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons