Då SR P4 Kalmar hade en reporter på plats i en stadsdel i Kalmar blev denne hotad av flera maskerade personer och fick lämna platsen.

Det var i Kalmarstadsdelen Norrliden där Länsstyrelsen skulle ha en demokratistuga statsradions reporter fanns på plats. 2014 pekades stadsdelen ut som ett område där gängkriminaliteten påverkar lokalsamhället. I 2020 års trygghetsmätning framgår att upplevelsen av trygghet är lägre i bland annat Norrliden än för kommunen i övrigt.

– Norrliden är inte ett utsatt område i egentlig mening, men det har skildrats mycket om kriminalitet och droger där. Vi ville åka dit och lyfta en annan bild av Norrliden, säger P4 Kalmars tillförordnade kanalchef Louise Haag till Journalisten.

SR-reportern gick runt och pratade med folk utan mikrofon men iklädd P4-kläder då en yngre man kom fram och ifrågasatte vad de gjorde där. Han återvände kort därpå med ytterligare två yngre maskerade män. En ställer sig och stirrar på reportern medan den andre upprepar ”Vi ska spränga P4 Kalmar” flera gånger. Situationen beskrivs som hotfull.

Åker på däng

Reportern tog sig sedan från platsen och händelsen har polisanmälts.

– Det trista i det här är att vi försöker ge en mer rättvis bild, visa en del av allt det som är bra i Norrliden – och så åker vi på däng, säger Louise Haag.

– Det blir också ett hot mot demokratin när man försöker tysta och skrämma oss till att inte våga.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här angrips statsreportrarna i utsatt område – ”Lyssna jag skiter i”

Framöver kan P4 Kalmar komma att skicka reportrar i par i stället för en ensam.