Nyligen beslöts att den kinesiska IT-jätten Huwei inte får delta med sin hård- och mjukvara i utbyggnaden av det nya 5G-nätet i Sverige. Även det befintliga 4G-nätet ska rensas på det spionagemisstänkta företagets teknik. Enligt Sveriges Radio blir det dock för dyrt att säkra det svenska mobilnätet mot otillbörlig infiltration från den kommunistiska diktaturen.

Statsradion lyfter fram en rapport som Huaweis egen nordiska filial tagit fram efter Post- och telestyrelsens beslut att av nationella säkerhetsskäl inte släppa in den kinesiska IT-jätten i det nya 5G-nätet och fasa ut företaget ur det gamla 4G-nätet. Man har också sökt upp koncernens nordiska och baltiska chef, Kenneth Fredriksen, för att låta denne kritisera beslutet.

LÄS ÄVEN: Kinesiska telekombolag rensas ut från svenska mobilnät

– Huvudbudskapet är att det här kostar pengar och det kommer få konsekvenser för Sverige som digital nation. För att man låser ut en av de mest innovativa aktörerna som har bidragit starkt till den digitalisering vi har sett i Sverige de senaste tjugo åren.

Enligt den partsinlaga som SR använder som underlag för sin rapportering kan det komma att fördyra utbyggnaden av 5G-nätet med allt från 3 till 35 miljarder kronor att utesluta Huawei från att vara med.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur ett flertal länder säger nej till Huawei efter omfattande misstankar om spionage. Infrastrukturminister Anders Ygeman (S) menade då att det var omöjligt för Sverige att göra likadant då detta skulle strida mot svensk lag.

Ygeman har nu bytt fot i frågan och säger att det är viktigare att inte bygga 5G-nätet ”på osäker grund” med de risker det innebär att släppa in Huawei. Det skulle enligt infrastrukturministern kunna bli ännu mer kostsamt för Sverige än den högre prislapp det initialt kan bli fråga om att anlita andra aktörer.

LÄS ÄVEN: Kinesiskt spionage mot storföretag med gömda kretsar i moderkort

I Sveriges Radios reportage framförs den motsatta uppfattningen – att Sverige tvärtom utsätter sig för sårbarhet i 5G-nätets digitala infrastruktur genom att inte låta Huawei delta.

– Man kan sätta sig i en väldigt sårbar situation om man har för få aktörer med i att bygga ut en sådan här infrastruktur, menar Huaweis Norden- och Baltikumchef.