Trots kopplingarna till kriminella gäng och mordet på den 19-årige artisten Einár nyligen fortsätter Sveriges Radio att spela samma sorts musik.

Många av de artister statsradion spelar och hyllat med diverse priser inom kategorin gangsterrap, med misogyna texter som glorifierar våld, droger och en kriminell livsstil, har till slut också dömts för brott. Men trots att man stödjer en så destruktiv subkultur ser man inga problem med att spela musiken.

LÄS ÄVEN: Einár skulle vittna mot Vårbynätverket – avrättades med skott i huvudet

Då statsradions förhållande till musiken togs upp i P1-programmet Nordegren och Epstein försvarade musikchef Anna-Karin Larsson SR:s linje.

– Vi spelar musik som vi vet att vår publik behöver höra.

Hon hänvisar även till att P3 ska ha gjort ”granskande journalistik” om ämnet.

– Men sen har vi också ett annat uppdrag och det är att spela musik. Och där fortsätter vi att spela musik som vi tycker är relevant och bra för vår publik.

”Skildringar”

Hon anser inte att artisternas texter glorifierar gängbrottsligheten.

– Jag menar att det är skildringar av en väldigt hård värld.

LÄS ÄVEN: Gängkriminelle rapparen Yasin blir ”Årets artist”

– Hiphop är en sak. Gatuvåld är en annan sak. Det är skildringar av händelser som uppenbarligen händer på riktigt. Men det är skildringar.

Det enda statsradion gör är att P3 Guld-juryns medlemmar framöver inte ska få jobba med P3:s nyheter eller musikjournalistik.

LÄS ÄVEN: Här är kidnappade rapparen Einár – dömd för väpnat rån och knivhugg

På P3 Guld 2021 fick Yasin pris för Årets artist och Årets hiphop/r’n’b men kunde inte närvara då han satt häktad för försöket att kidnappa Einár.