Sveriges Radio får kritik av flera tunga röster sedan man ”granskat” en Facebookgrupp som är kritisk mot den svenska regeringens hantering av coronapandemin. Det rapporterar Aftonbladet.

Den dolda Facebookgruppen Mewas, med omkring 200 medlemmar, är starkt kritisk till den svenska regeringens coronastrategi. Medlemmarna i gruppen kräver bland annat att regeringen ställs juridiskt till svars för de många dödsfallen under coronapandemin, och man kontaktar även andra länder för att varna dem för att göra samma misstag som Sverige gjort.

Sveriges Radio är kritisk till den regimkritiska Facebookgruppen. Bland annat anklagas den i ett radioinslag för att ”skada Sverigebilden utomlands”. Sveriges Radio-profilen Emma Frans går ett steg längre och påstår att: ”Denna typ av grupper är ett hot mot demokratin”.

Men att en liten regimkritisk Facebookgrupp på detta sätt ”granskas” av statsradion möter kritik. En av kritikerna är professor emeritus Anders Vahlne, tidigare chefsöverläkare vid Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset.

– Det här ger mig Stasi-vibbar. Man kan ju fråga sig om de som har gjort den här granskningen var lika upprörda över Navalnyjs kritik av den ryska regeringen, säger han till Aftonbladet.

Även Jan Lötvall, professor och överläkare vid Göteborgs universitet, är kritisk till statsmedias granskning.

– Jag tycker det är högst anmärkningsvärt att svensk public service försöker kväsa en debatt om coronastrategin, säger han till samma tidning.

Även Facebookgruppens grundare, sverigeirländaren Keith Begg, avfärdar statsradions anklagelser.

– Det handlar inte om att skada Sverigebilden utomlands, det handlar om att avslöja en strategi som misslyckats totalt, säger han till Expressen.