Statsmedia kritiserades kraftigt för den bristfälliga rapporteringen om våldtäkten och mordförsöket nyligen på en nioårig flicka vid Morö backe skola i Skellefteå. Som Samnytt tidigare uppmärksammat valde SVT att strypa möjligheten till att svara på och kommentera deras inlägg på Twitter. Nu vidtar även SR liknande åtgärder. I en nu raderad tweet kallar statsradion även sin publik för ”pöbel”.

SR Ekot gick ut på Twitter till försvar av SVT:s censur i sociala medier och hänvisade till att statstelevisionen ”tillfälligt stängt av kommentarsfunktionen” då ”händelsen”, alltså den grova våldtäkten och det brutala mordförsöket, ”involverar två barn”. I samma inlägg skriver statsradion att ”Självklart kommer vi från public service att fortsätta med vår pöbeltollerans”.

Det hela började med att en twitteranvändare under namnet Stefan H. P. Schörling bad Ekot-redaktionen att kontrollera med SVT, varför de stängt av kommentarsfunktionen. Han noterade även att det är ett förfarande som blir allt mer förekommande bland politiker på vänsterkanten som vill undvika kritik i sina kommentarsfält.

LÄS ÄVEN: SVT om brutala överfallet i Skellefteå: ’Tragisk händelse’

Blockerar kritiker

Efter en stund raderade plötsligt SR Ekot sina inlägg och började istället blockera de som ifrågasatt lämpligheten i att den skattefinansierade kanalen uttrycker sig förnedrande mot lyssnarna. Detta agerande möttes av både förvåning och kritik med följden att allt fler nu ytterligare ifrågasätter svensk public service.