I ett inslag på SR P4 Örebro hävdar statsradion att på samma dag, torsdagen den 29 juli, har jordens resurser förbrukats för i år. Lösningen på detta menar man bland annat är att konsumera mindre.

Statsradion hänvisar till ”Earth Overshoot Day”, som översatts till ”Den ekologiska skuldens dag” på svenska. Earth Overshoot Day beräknas av Global Footprint Network, en påstått oberoende och ideell tankesmedja som ursprungligen är baserad i USA, Belgien och Schweiz, och är en kampanj som stöds av dussintals ideella organisationer.

I fjol ska dagen i stället ha infallit i augusti på grund av pandemin.

– Minska vår konsumtion, säger Johanna Björklund, docent i miljövetenskap vid Örebro universitet, till P4 Örebro.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen varnar för hjortronutrotning: ”Klimatförändringarna orsaken”

Utöver att konsumera mindre råder Björklund människor även att köpa begagnat och att bara resa då man behöver för att minska sitt så kallade klimatavtryck. När det gäller handlandet vill hon att man ska ”tänka annorlunda” för att kunna ”göra gott för planeten”.

– Det allra viktigaste är att tänka och konsumera medvetet.

Favorit hos statsmedierna

Då statsradion intervjuade Johanna Björklund 2017 i samma ämne gav hon liknande tips och målade upp samma slags scenario.

– Vi lånar ju resurser av våra barn och förstör möjligheterna att leva på jorden. Resten av året använder vi oss av fossilaresurser, utrotar arter och släpper ut klimatgaser i atmosfären som minskar att vi kan leva gott på jorden.

2015 varnade hon för att närodlat inte är speciellt bra.