Statsradion läxade upp islamkritiker: ”Generalisering” att islam saknar yttrandefrihet
Statsreporter Steffen Renklint (t.h.)

Onsdagens sändning av Sveriges Radios program Ring P1 blev en ny uppvisning av statsradions vänsterpolitiska slagsida. En inringare ville problematisera det faktum att yttrandefrihet inte existerar inom islam men blev bryskt avbruten och motsagd av programledaren som sedan snabbt tryckte bort islamkritikern.

I ett tidigare samtal i sändningen hade yttrandefrihetsaktivisten Rasmus Paludans koranbränningar diskuterats. En inringare vid namn Roland Dahlström ansåg att det i det inslaget inte tillräckligt tydligt framgått att de intifada-liknande upplopp med hundratals skadade poliser som iscensattes som reaktion på att Paludan fått demonstrationstillstånd har sin upprinnelse i avsaknaden av yttrandefrihet.

Muslimsk terror skrämmer väst till tystnad

Mängder med muslimska terrordåd har utförts specifikt för att visa att västerländsk yttrandefrihet är något man inom denna religionsideologi är beredd att stoppa med dödligt våld om så krävs. Bara tillfälligheter och tur gjorde att påskhelgens korankravaller inte skördade några dödsoffer.

– Så här ligger det till, islam har ingen yttrandefrihet och demokrati överhuvudtaget. Men de utnyttjar vår demokrati och yttrandefrihet för sin egen sak. Islam är en fundamental totalitär ideologi. Ingenting att snacka om.

Trots att detta är objektiva fakta styrkta av bland annat hur det står till med demokrati och yttrandefrihet i samtliga länder där islam styr, menade statsradions programledare Steffen Renklint att Roland Dahlström ägnade sig åt ”generaliseringar” och att ”det finns olika tolkningar”.

När Roland Dahlström vidhåller sina faktaunderbyggda påståenden blir han bryskt avbruten av statsreportern som hävdar att islam ”är precis som alla andra religioner” när det gäller synen på demokrati och yttrande frihet och att det inringaren säger ”inte stämmer”.

Statsradion underkastar sig skuggkalifatet

Det talas om ett ”skuggkalifat” där västvärlden i rädsla för att inte stöta sig med islam bedriver en omfattande självcensur som de facto kraftigt inskränker yttrandefriheten. Den här undfallenheten från statsradion gentemot islam som en del av detta får Roland Dahlström att reagera.

– Ni är fega ni journalister. Ni vågar inte yttra er för ni vet hur farlig ideologin islam är. Ifrågasätter man ideologin islam skär man halsen av dig…

Det sista drunknar när statsreportern åter bryskt avbryter Roland Dahlström och säger att han avbryter samtalet. Därefter trycker han omedelbart bort inringaren. Därefter tar Steffen Renklint själv till orda och avfärdar Roland Dahlström som en person som ”inte håller sig till några regler” och som ägnat sig åt ”grova generaliseringar”.

Hela inslaget i SR Ring P1 kan höras nedan.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.