”Tre år med tiggeriförbud – ingen har fått böter”. Så rubricerar Sveriges Radio ett inslag där man politiskt tar ställning mot det nationella förbud mot det hitresta tiggeriet som SD, M, KD och L kommit överens om att utreda som en del av den nya regeringens så kallade Tidöavtal.

För tre år sedan införde Katrineholm, på initiativ av kommunens dåvarande starke man och kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S), ett lokalt tiggerioförbud.

Dahlström som i många år var vokal mot sina partivänner i regeringens expansiva migrationspolitik, ville se ett nationellt tiggeriförbud men valde att i avvaktan på ett sådant införa ett lokalt i kommunen.

Det krävdes ett regeringsskifte för att göra Dahlström till viljes. Än så länge har den nytillträdda blågula regeringen dock endast lovat utreda ett nationellt tiggeriförbud. På skattefinansierade statsradion ogillar man förslaget och vill ligga steget före och såga det redan innan utredningen kommit igång.

Känsligt lagföra romska tiggare

I Katrineholm har polisen nedprioriterat att tillse att det lokala förbudet efterlevs och valt att inte bötfälla en enda hitrest tiggare – det stora flertalet romer från Rumänien och Bulgarien.

– Vi har inte lagfört någon för brott mot ordningslagen gällande passiv penninginsamling”, erkänner kommunpolis Ted Bäck när han intervjuas av statsradion.

Eftersom det rör sig om en grupp som från vänsterpolitiskt håll beskrivs som ”utsatt” är det en känslig sak för polisen att ingripa mot dem då det kan resultera i rasismanklagelser. Man har därför valt att titta åt andra hållet och tiggarna har till invånarnas stora förtret blivit kvar.

Enligt SR P4 Sörmland ska den bristande polisiära tillsynen av att tiggeriförbudet i Katrineholm efterlevs uppfattas som ett kvitto på att ett nationellt förbud inte bör införas.

Hitresta Florina: ”I must to finish my house”

Statsradion har också intervjuat en av Katrineholms hitresta tiggare, Florina. Hon förklarar på knackig engelska varför hon anser sig behöva sitta utanför en Lidl-butik i Sverige med en pappmugg.

– I have two daughter. And I must to pay with their school. I must to finish my house. It’s hard.

Maggan: förbud att ”trampa och stampa på människor”

SR talar med en Katrineholmare i den minoritet som är emot det lokala tiggeriförbudet. Maggan, som hon presenteras som i inslaget, demonstrerar sin åsikt genom att lägga en skärv i Florinas mugg medan statsradions bandspelare rullar.

Hon menar att förbudet är att ”trampa och stampa på människor som redan har det svårt”. I bakgrunden hörs Florina säga ett ”Tack si mycke. Hajdå”.

Svenska kyrkans diakon: ”Stor inkompetens” förbjuda tiggeri

Därefter pratar statsradion med Liv Giertz som är diakon i Svenska kyrkan i Katrineholm. SR:s reporter Petronella Uebel är nog med att framhålla att Giertz ”är starkt kritisk till tiggeriförbudet”.

– Ja, jag kände ju en enorm vrede men det hjälper ju inte så mycket om du är diakon och ska försöka slåss mot en kommunordförande.

Giertz menar att det beslut som Dahlström drev igenom präglades av ”en stor inkompetens”. Statsreportern berättar att Giertz personligen lärde känna alla hitresta tiggare på orten.

Diakonen berättar vidare att hon lade upp en hemsida där hon försökte ordna jobb åt tiggarna och att Skatteverket hjälpte till genom att dela ut tillfälliga svenska personnummer till dem. Hur framgångsrikt projektet blev är oklart i skenet av att staden fortsatt varit fylld av aktiva tiggare.

Ingen röst positiv till förbudet i inslaget

Petronella Uebel anser inte att kravet på opartiskhet är något man behöver ta så hårt på som lokareporter på P4 Sörmland. Inte en enda röst som är för tiggeriförbudet får komma till tals i inslaget.