Statsradions klimatbefallning: max EN köttbulle om dagen
Foto: Holger Ellgaard/Number55 (CC BY-SA 3.0)

Klimatalarmister menar att jorden står inför en snar undergång om inte vi i väst drastiskt sänker levnadsstandard. Med statsradion som språkrör uppmanar man nu alla svenskar att inte lägga upp fler än en köttbulle på tallriken. Äter du fler bör du skämmas och känna klimatångest.

Sveriges Radio hävdar i ett nyhetsinslag att klimatalarmistiska forskare räknat ut att jordens resurser maximalt räcker till en köttbulle per person och dag. Ett problem enligt statsradion är dock att de flesta svenskar lägger upp fler köttbullar än så på tallriken. Det kan bli både fyra och fem och trenden är att man till och med nu tar för sig nån köttbulle extra jämfört med vad man gjorde för ett år sedan.

SR har talat med en av de svenska köttbulleätande klimatsyndarna, Johan Karlsson i Borås, som erkänner att det blir köttbullar eller annat kött på tallriken i stort sett varje dag. Och endast en köttbulle är inget som en fullvuxen karl blir mätt på.

Johan blir lite ställd när han på det här sättet mitt i en tugga haffas på uteserveringen av statsreportern och ställs mot väggen för sina matvanor. Några planer på att minska ned köttbullintaget till den nivå som de klimatalarmistiska forskarna kräver har han dock inte.

– Jag har ingen plan faktiskt, erkänner han.

Statsradion har även kontaktat Sveriges representant i FN klimatpanel IPCC, Markku Rummukainen, som tycker att även en köttbulle låter mycket och att en halv kunde räcka.

– Det skulle säkert gå att halvera köttkonsumtionen i vår del av världen, säger han.

Elin Röös arbetar på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och titulerar sig forskare i hållbar mat. Hon riktar kritik mot det stora flertalet svenskar som äter mer än en köttbulle.

Det finns en grupp ”medvetna” (woke) konsumenter som tar till sig budskapet och ställer om, säger hon, men menar att den är alldeles för liten. Siffror visar också att den inte växer utan snarare minskar och att man i varje fall ”nått en platå” för vad man kan åstadkomma på frivillig väg – för att komma vidare kan straffskatter eller tvångsåtgärder behövas.

Ifrågasatt av statsradion för att inte ha något klimatsamvete säger Johan att han kanske ska testa nåt vegetariskt på uteserveringen nästa gång. Även Muhammed som SR konfronterar ute på gatan urskuldar sig med ett nervöst skratt för att han äter kyckling

– Men jag har faktiskt försökt att vara vegetarian, anför han som en förmildrande omständighet och kallar sig för ”idiot” för att han inte lyckats ställa om.

Eftersom köttbulleuträkningen är gjort med hela jordens befolkning som underlag kan man öka till något fler köttbullar om man känner någon vegetarian som är villig att överlåta sin outnyttjade ranson. Hur stor varje köttbulle får vara för att inte överskrida gränsen för jordens undergång framgår inte.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!