Det var i söndags som DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i två artiklar gjort gällande att Sveriges Radio har täta kopplingar med Säkerhetspolisen. Nu tar statsradions vd Cilla Benkö bladet ur munnen.

I en intervju med sin egen journalist erkänner hon att SR har kontakter med Säpo. Statens säkerhetstjänst meddelar nämligen vilka nyhetshändelser som ska behandlas som ”desinformation” enligt Benkö:

– Det vill säga att Säpo har en roll i Sverige i dag att flagga för om det pågår till exempel påverkanskampanjer eller desinformation som det kan vara bra för mediaföretagen att känna till, säger hon till SR.

LÄS MER: DN: Sveriges Radio har kopplingar till Säpo

Samtidigt betonar hon att det även är många andra medieföretag, inklusive Dagens Nyheter, som har samma kontakt med Säpo. Hon utvecklar dock inte hur Säpos meddelanden påverkar nyhetsbevakningen och vad statsradion gör med ämnen som ”flaggas” av Säpo som desinformation.

Samnytts chefredaktör Egor Putilov kommenterar utspelet:

– Det är alltid nyttigt för enskilda medborgare när olika delar av statens propagandaapparat börjar angripa varandra – inte minst då publiken får en sällan förekommande möjlighet att ta del av obekväma sanningar om det verkliga tillståndet för demokratin i Sverige. Benkös erkännande borde innebära en politisk och medial jordbävning – det är för första gången en högt upsatt mediechef erkänner att statens säkerhetstjänst har ett direkt inflytande på nyhetsförmedlingen.

– Från vår sida kan jag garantera våra läsare att Samnytt aldrig har tagit emot några instruktioner från Säpo. Inte heller behöver vi deras hjälp för att identifiera påverkanskampanjer och desinformation – som Sverige dessvärre utsätts för inte minst från Säkerhetspolisen själva. Vi arbetar med konsekvensneutral journalistik – vilket vi även önskar att Sveriges radio och DN kunde göra istället för att delta i ovärdiga spionintriger.

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.