I en artikel från SVT Nyheter i Skåne rapporterar statstelevisionen om att polisen i region syd fått betydligt mer at göra sedan gränskontrollerna skärptes på grund av pandemin.

De skärpta kontrollerna innebär att 1 000 personer nu avvisas i veckan mot tidigare 80. Totalt sedan slutet av december handlar det om 13 000 personer.

Kontrollerna innebär även att åtminstone 1 000 arbetspass per vecka ska fyllas.

– Sedan den 22 december när det tillfälliga inreseförbudet började gälla kör vi motsvarande två Sweden Rock-kommenderingar i veckan, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen i region Syd.

Det är personal från hela region syd som får ta hand om gränsbevakningen. Till viss del förekommer även personal från övriga landet och pensionärer.

Ovanligt lugnt i övrigt

Medan SVT Nyheter besväras över de riktade resurserna till gränsövervakningen rapporteras det från annat håll om att polisen under pandemin, med stängda krogar och restriktioner, har mycket mindre att göra.

Ett exempel kommer från statsradion och region syd i november där Evelina Olsson, polisens presstalesperson i region syd, uppger att det är lugnare rent generellt.

Att det varit lugnare under pandemin har även polisen från övriga delar av landet rapporterat.