Statstelevisionen rapporterar att Stefan Löfven (S) är den partiledare med högst förtroende hos väljarna. Ulf Kristersson (M) hamnar på en andraplats, följd av Jimmie Åkesson (SD).

SVT uppger att förtroendet för Löfven har stigit med två procentenheter sedan i mars medan Kristersson tappat en procentenhet. Åkesson har ökat med tre procentenheter och passerar därmed Annie Lööf (C), vars förtroende fallit hos mätningsdeltagarna med två procentenheter.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen till försvar för Löfven – hävdar att väljarna inte vill ha nyval

Mätningen är utförd av Novus mellan 17-22 juni, 2021 med ett underlag av 1 022 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 18-79 år. Veckan innan publicerade SVT en annan undersökning, också den utförd av Novus, där det påstods att: ”Majoriteten vill inte ha något extraval”.

Även i den undersökningen ingick endast drygt 1000 personer, varav strax över hälften, 54 procent, uppgavs tycka att extraval var en dålig idé. Det starkaste stödet för en misstroendeförklaring fanns bland personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, där 77 respektive 64 procent anser att det var rätt beslut.

Förtroendet för Dadgostar ökar, även hos hennes meningsmotståndare

Ebba Busch ligger kvar på den femteplats hon hade i föregående mätning. I botten ligger Miljöpartiets två språkrör; Per Bolund och Märta Stenevi samt Liberalernas Nyamko Sabuni.

Vänsterpartiets ledare, Nooshi Dadgostar, är den som ökar mest men ligger trots detta kvar på en sjätteplats. Hennes ökning beror främst på större förtroende från M-, SD- och KD-sympatisörer medan Socialdemokraternas sympatisörer istället blivit mer negativt inställda till Dadgostar.

– Hon får ett ökat förtroende från de som vill att hon sänker regeringen, samtidigt sjunker hennes förtroende bland de som hon hoppas på att kunna samarbeta med i en framtida regering, säger Torbjörn Sjöström vd på Novus.

Viktigt att skilja på förtroende och sympati

Sjöström konstaterar vidare att ”förtroendet är lågt för de flesta partiledarna”, vilket han hänför till en ökad polarisering som skett de senaste 10 åren. Idag likställer många felaktigt förtroende med sympati, menar han.

Polariseringen understöds dessutom av partierna i sin retorik, vilket Sjöström framhåller som ett problem. En stark demokrati kräver förtroende för de förtroendevalda. Därför anser Sjöström att det är viktigt att skilja på förtroende och sympati.

”Det låga förtroendet är också en viktig förklaring till den snabba väljarrörlighet vi ser nu, något som inte heller är en bra grund för ett demokratiskt samhälle. Tvärtom är det ett stort hot mot en framtid baserad på en stabil demokrati”, skriver Sjöström i en kommentar till undersökningen.

Listan är som följer, inom parentes visas förändringen sedan i mars.

Stefan Löfven (S): 38 procent (+2)
Ulf Kristersson (M): 35 procent (-1)
Jimmie Åkesson (SD): 29 procent (+4)
Annie Lööf (C): 25 procent (-2)
Ebba Busch (KD): 24 procent (0)
Nooshi Dadgostar: 19 procent (+5)
Per Bolund (MP): 13 procent (0)
Märta Stenevi (MP): 9 procent (+2)
Nyamko Sabuni (L): 9 procent (+1)

LÄS ÄVEN: Här nobbar Busch Annie Lööf – vill bilda regering med SD