SVT Kil

T.h. Mordplatsen i Kil. Faksimil Facebook

Inrikes

Statstelevisionen mörkar misstänkte mördarens bakgrund – ”19-årig man”

Publicerad 6/29/2019
Annons

Samhällsnytt var i fallet med den mördade 69-åriga kvinnan i Kil först med att berätta om den misstänkte gärningsmannens bakgrund som så kallad ensamkommande asylsökare från Afghanistan. När statstelevisionen ska rapportera om häktningen utelämnar man de uppgifter som framkommer i offentliga handlingar.

LÄS ÄVEN: BEKRÄFTAT: Ensamkommande afghan begärd häktad för mordet på asylaktivisten Ingrid

På fredagen begärdes en 19-årig man häktad för mordet på 69-åriga asylaktivisten Ingrid i det värmländska samhället Kil. Av häktningsframställan framgår att mannen saknar svenskt personnummer och har tolkbehov på den dari, en persisk dialekt som talas i Afghanistan.

SVT skriver endast att den häktade är ”en 19-årig man”. Övriga relevanta uppgifter om gärningspersonen som kan ge läsaren förståelse och sammanhang kring händelsen väljer man att utelämna.

”Ni har missat hela nyheten i Kil”
I sociala medier har många reagerat kritiskt mot den skattefinansierade public service-aktörens sätt att rapportera. En person skriver att SVT helt missat att förklara bakgrunden till mordet och att ”det är beklagligt att ni är så jävla partiska och att vi som inte vill betala tvingas att betala”.

Frågar hur misstänkte mördaren mår
Även SVT:s systerbolag Sveriges Radio rapporterar lika knapphändigt och får motsvarande kritik. SR är i sitt inslag i stället intresserade av att förhöra sig om hur den mordmisstänkte mår psykiskt och ger mannens advokat utrymme att berätta om hur hans klient mår dåligt.

Enligt uppgifter på lördagen ska 19-åringen nu ha erkänt mordet efter att initialt ha nekat. Motivet är fortfarande oklart.

LÄS ÄVEN: SVT mörkar ursprung på våldtäktsman – ändrar efter Samhällsnytts frågor

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons