Kolkraftverk i Grevenbroich, Tyskland. Foto: Pxhere / Pexels

Inrikes

Statstelevisionen uppmanar att inte använda dammsugaren – för att undvika elkollaps

Publicerad 2/7/2021
Annons

Elkonsumtionen är högre än någonsin. Svenska kraftnät varnar för ansträngt elnät. Företag har inte råd att hålla produktionen igång och allmänheten uppmanas att inte hålla rent hemma.

I morse var elpriset uppe i 200 euro per megawattimme, något som beskrivs som rekord. Normalt uppges priset ligga på 30 euro per megawattimme.

Då Sverige inte är självförsörjande tvingas vi nu importera fossil el från kolkraft, från både Tyskland och Östeuropa som komplement till vattenkraftsel från Norge. Det oljeeldade kraftverket i Karlshamn har måst startas för att kompensera för nedstängd kärnkraft.

Elpriserna har nu blivit så höga att skogsbolaget Holmen har tvingats stänga ner produktionen i stora delar av pappersbruken i Braviken och Hallstavik. Det lönar sig helt enkelt inte köra dem med dagens priser.

– Vi följer marknaden med handen på handbromsen. Och när kalkylen inte går ihop får vi stänga. Vi har kört på halvfart den här veckan, säger Henrik Sjölund, Holmens vd, till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: Elförsörjning vid bristningsgräns efter regeringens reformer

Importerar dyr el från kolkraftverk

Priserna på den importerade fossila elen är höga och det märks av i hela landet men främst i södra delarna av landet. Det saknas nämligen kapacitet att föra över tillräckligt med el från Norrland till södra Sverige. I morse var elen 4-5 gånger dyrare i södra Sverige än i norr.

För att undvika total elkollaps rekommenderar SVT allmänheten att snåla med elförbrukningen, exempelvis genom att inte dammsuga. Samtidigt får IT-jätten Facebook hela 97 procents elprisrabatt av den svenska regeringen. Elförbrukningen för Facebooks serverhall i Luleå motsvarar den hos 16 000 villor, enligt Aftonbladet.

I sociala medier ventileras åsikter om regeringens prioriteringar och statstelevisionens rekommendationer. Nedan är ett axplock.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
769Senatorn till Zelenskyj: ”Ryssar dör – de bästa pengarna vi någonsin spenderat”
Annons