hjortron-svt

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 / Егоров Валерий, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Statstelevisionen varnar för hjortronutrotning: ”Klimatförändringarna orsaken”

Publicerad 7/29/2021
Annons

Som ett led i SVT:s klimathets och understöd för den rödgröna regeringens politik varnar man i ett inslag för att den så kallade klimatkrisen kan leda till att såväl hjortron som myrar och humlor försvinner.

Då statstelevisionen varnar för att hjortronen på nygräddade våfflor snart kan vara ett minne blott hänvisar man till forskare på Abisko nationalpark. Där uppger man för att framtiden är oviss för myrarna och de pollinerande humlorna vilket kan leda till bär av sämre kvalitet.

– Om myrarna torkar ut och pollinerarna blir färre är det inte säkert att man kan gå och handla billiga hjorton i butik som man kan idag, säger Keith Larson, forskare på Umeå universitet, till SVT Nyheter.

Faksimil SVT

SVT uppmärksammade filt på glaciär

Tidigare i juli hade SVT ett inslag om hur man i ett försök att minska avsmältningen av Helags glaciär täckte en del av den med en stor, vit duk. Där ska den ligga kvar över sommaren och sedan ska resultatet utvärderas. I samma veva påstod professorn och glaciärforskaren Gunhild Rosqvist att det om 30 år inte kommer finnas några glaciärer kvar i Jämtlands län.

För att göra projektet så klimatneutralt som möjligt valde man en duk tillverkad av överbliven ull och majsstärkelse som transporterats upp till glaciären genom att först dras på kajakvagnar över fjället och sedan släpas upp den sista biten. Till Härjedalen tog sig projektansvariga dessutom med elbil från Stockholm.

Enligt glaciolog Erik Huss är projektet både ett vetenskapligt försök och en symbolhandling för klimatet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons