I början av oktober kunde Samhällsnytt visa en video från en invandrardominerad illegal kampsportsgala som då hölls i centrala Halmstad. Evenemanget livesändes och urartade i ett fullskaligt gängslagsmål bland publiken. Nu rapporterar SVT att de följt arrangören bakom galan och att deras reporter blev misshandlad.

Galans deltagare består av amatörer och inte professionella kampsportare, menar arrangören som kallas ”Nabbe”. När kaoset bröt ut i lokalen slogs deltagarna och det kastades stolar. SVT:s reporter träffades av en stol som kom flygande och resulterade i ett stort blåmärke på benet.

Allt var livesänt för att underhålla publiken på Instagram och Facebook. Flera av slagsmålen har sänts via ett Instagramkonto som nu har över 27 000 följare.

”Nabbe” menar att betydligt grövre våld publiceras på både Facebook och Instagram. Han visar exempel på ihjälskjutningar och andra våldsskildringar. SVT uppger att de själva sett flera sådana exempel. ”Nabbe” uppger också för SVT att han ogillar att det urartar eftersom han anordnar slagsmålen för att underhålla publiken och de deltagare som hör av sig för att de vill vara med i matcherna.

Länsstyrelsen i Örebro har polisanmält kampsportsevenemanget eftersom det saknade tillstånd som kampsportslagen kräver. Ett tidigare evenemang som ”Nabbe” hade i Malmö i augusti har på grund av samma sak polisanmälts av MMA-förbundet, enligt ordförande Jesper Gunnarsson.

– Det är dåligt att människor potentiellt nås av något som vi anser vara olaglig verksamhet, säger Gunnarsson till SVT.