Trots att SVT Nyheters chef påstår sig ha ambitionen att vara på plats där det händer har de två reportrar man hade i Ukraina lämnat landet.

Sedan 2017 är Bert Sundström stationerad i Moskva som utrikeskorrespondent för SVT. Under de senaste två veckorna har han befunnit sig i Ukraina för att rapportera om den ryska invasionen. Men nu har han, liksom utrikesreportern Carl Fridh Kleberg, lämnat landet.

– Att vara på plats under invasion, när man hör strider inte långt ifrån, är en journalistisk uppgift som är väldigt viktig och den vill man gärna fortsätta med. Samtidigt höll Kiev på att ringas in och vi bestämde tillsammans med SVT:s chefer att det var för farligt att stanna, säger Sundström i SVT Aktuellt.

– Det känns inte något vidare bra men samtidigt har jag en familj att tänka på. Men det känns konstigt att ha lämnat i Ukraina. Det känns inte speciellt roligt men det var nog kanske nödvändigt.

”Rykten och desinformation”

Enligt SVT Nyheters chef Anne Lagercrantz har man ”ambitionen” att vara på plats och menar att man hela tiden undersöker hur ”vi på bästa sätt kan vara på plats”. Hon säger att det ”i virrvarret av rykten och desinformation” finns ett stort värde att ha ögon och öron på plats i Ukraina.

– Men av säkerhetsskäl kan jag inte berätta exakt om våra planer. Vi har ambitionen att vara på plats och sen kommer publiken att märka när vi är det i sändning, säger hon.