I samband med pressträffen statsminister Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) höll på måndagen fick samarbetsparterna frågor om helgens nyhet om att Sverige i dag har åtminstone 40 maffialiknande klaner.

Det var i lördags som biträdande rikspolischef Mats Löfving efterlyste krafttag för att bekämpa de 40-tal kriminella släktnätverk som kommit till Sverige enbart med syfte att organisera kriminalitet.

Trots att det står bortom allt tvivel att klanerna är importerade problem och att de är verksamma i så kallade utsatta områden, vill Löfven inte kännas vid att det skulle ha med etnicitet att göra.

– Vi ska agera på det som är fel och brottsligt oavsett bakgrund och vad som är orsaken. Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet, sade statsministern under pressträffen.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven: ”Vore likadant i utsatta områden om svenskar bodde där”

Löfven ville heller inte svarar på ifall situationen innebär ett underbetyg till Sveriges kontroll av gränserna.

– Hur många de är låter jag vara osagt. Det får andra uttala sig om, sade Stefan Löfven och lovade att återkomma i budgeten.

Funnits i Sverige länge

Annie Lööf ville framhålla att klanerna funnits länge i Sverige.

– Det är inte de senaste åren som dessa gäng har kommit och jag tycker det är viktigt att man slår fast det, sade Centerledaren.

Lööf anser även att ”ett jobb att gå till, en framtidstro, en bra skola och ett föräldraansvar” är ”helt avgörande delar” för att bekämpa klanerna.