I slutet av juli uppmärksammade Samnytt som första media att varken statsminister Stefan Löfven (S) eller någon annan representant från regerinskansliet fanns på plats när den mördade polismannen Andreas Danman begravdes. Sverigedemokraterna tog upp ärendet i riksdagen och trots att frågan var riktad till just Löfven väljer han att själv inte svara om sitt val att i stället semestra och medverka i intervjuer om den påstådda rasismen när svenskar väljer bort läkare med utländsk bakgrund.

Fredag den 30 juli begravdes 33-årige polismannen i Vasakyrkan i Göteborg efter han den 30 juni sköts ihjäl i samband med att han tjänstgjorde i det ”utsatta” området Biskopsgården. Samnytt kunde som första media avslöja att gängkriminelle Sakariye Ali Ahmed med somalisk bakgrund greps och senare häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet.

LÄS ÄVEN: Sakariye Ali Ahmed häktad för polismordet

Löfven hade tid för intervju om ”rasism”

Vid sidan om Andreas Danmans släkt närvarade även omkring 700 poliser och militärer för att ta ett sista farväl av sin tidigare kollega. Men någon representant från regeringskansliet fanns inte på plats. Detta trots att statsministern veckan innan begravningen hade tid att besöka Norge för tioårsdagen av terrordådet på Utøya.

Samma dag som begravningen hölls i Vasakyrkan visade det sig att Löfven var på semester men samtidigt hade tid att medverka i intervjuer med media rörande DN:s artiklar om påstådd rasism när svenskar föredrar att välja bort läkare med utländsk bakgrund. Det är något som Löfven tycker är ”vidrigt” och gör honom ”förbannad”.

SD lyfte frågan i riksdagen

Den 2 augusti lämnade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder in en skriftlig fråga till statsminister Stefan Löfven (S) om regeringens frånvaro vid den mördade polismannens begravning.

”Varför valde statsministern, i egenskap av chef för Regeringskansliet och regeringens främste företrädare, att inte delta vid begravningen av den mördade polismannen, eller tillse att ett annat statsråd deltog, för att visa regeringens deltagande i sorgen och respekt för de tjänster polismannen utfört åt svenska staten”, frågar Söder (SD).

Löfven väljer att inte svara

Först den 18 augusti kommer ett svar från regeringen – men inte från statsministern. I stället skickar Löfven fram inrikesminister Mikael Damberg (S) som kringgår frågan genom att hänvisa till att det offentliga företräddes av myndigheter.

”Vid begravningen av den avlidne polisen och den ceremoni som utfördes i samband med denna företräddes det offentliga av Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Jag kommer att delta i Polisens minnesdag som infaller den första lördagen i oktober, tillsammans med Polismyndighetens ledningsgrupp, andra medarbetare och anhöriga”, svarar Damberg (S).

Björn Söder: ”Att gömma sig är rent ut sagt fegt”

Samnytt har varit i kontakt med Björn Söder (SD) som ställde frågan till statsministern. Han kommenterar regeringens svar med att hans fråga var riktad mot statsministern men som istället gömmer sig och skickar fram någon annan.

– Statsministern låter sitt statsråd svara trots att frågan var riktad till just statsministern och att han inte deltog vid begravningen. Det tycker jag visar med all önskvärd tydlighet hur Stefan Löfven hukar och gömmer sig. Det är inte värdigt en statsminister.

– Att man som högst ansvarig för det som skett väljer att gömma sig är rent ut sagt fegt. Och att inte ens skicka dit en annan regeringsföreträdare för att visa regeringens deltagande i sorgen och respekt för de tjänster polismannen utfört åt svenska staten säger mycket om den regering vi tyvärr har.

Björn Söder (SD) Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: Regeringen hade inte tid när mördad polisman begravdes