kyrkogård grav

Foto: D.O.G.A., CC BY-SA 3.0

Inrikes

Stockholm bygger ny begravningsplats – ska anpassas för rekreation och jogging

Publicerad 5/7/2021
Annons

På Järvafältet i Akalla planerar Stockholms stad att utveckla ett naturområde till en ny begravningsplats. Gravkvarteren ska byggas för att sätta promenera, cykla, grilla och jogga i fokus.

Den nya typen av begravningsplats, som man försäkrar riktar sig till alla oavsett tro, ska enligt Stockholms stad utformas som öar omgärdade av ett naturområde med ängsmarker och grusvägar. På området byggs också en ceremonibyggnad utan trostillhörighet.

Begravningsplatsen byggs då det sedan början av 2000-talet råder brist på begravningsmark i Stockholm och staden växt kraftigt. Ambitionen är att den ska få samma strategiska betydelse och långsiktighet som Skogskyrkogården har för södra Stockholm.

Det var 2005 som Kyrkogårdsförvaltningen fick uppdraget och man har undersökt flera olika placeringar. Akalla valdes bland annat för att det redan på 1970-talet utformades för att vara ett rekreationsområde för stockholmare. Detta tar man nu vidare ”i en tid när många använder begravningsplatser för rekreation, som att promenera och jogga” och ”möjligheten att använda området till flera olika aktiviteter är fortsatt centralt”.

Hela området planeras att vara klart under 2024.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons