Nästa år kommer Stockholms stad installera ett 20-tal så kallade terrorhinder runt om i staden som påstås vara lösningen på fordonsattacker. I sociala medier möter upprustningen kritik från personer som menar att det här är en konsekvens av en ”öppen samhällsmodell” och att man istället bör stänga gränserna.

Det var i april 2017 som den illegale migranten och islamisten Rakhmat Akilov utförde ett terrordåd i centrala Stockholm genom att köra en lastbil längs Drottninggatan och meja ned fotgängare. Akilovs attack i islams namn tog fem personers liv och liknande terrordåd har inträffat i flera andra länder.

LÄS ÄVEN: Göteborg rustar mot fordonsterrorism – ”Gatumöblerna ska öka tryggheten”

Det grönblå styret i Stockholms stad ska nu eliminera hotbilden från fordonsterror genom att lägga 8,8 miljoner kronor på permanenta hinder. Det innefattar både nedgrävda höj- och sänkbara hinder samt gatumöbler som ska användas där det inte går att gräva ned.

Enligt Erik Slottner (KD) som är äldre- och trygghetsborgarråd i huvudstaden behövs terrorhinder eftersom man aldrig kan veta när en attack sker.

–  För det första vet vi aldrig när en fordonsattack kan komma. Vansinnesdådet i Tyskland i veckan visar tydligt på detta. Vi måste skydda våra allmänna platser, säger Slottner till lokaltidningen Mitti.

Makthavarna föreslås stänga gränsen

I sociala medier möter upprustningen både hån och förslag på lösningar. En person skriver ”den liberala öppna samhällsmodellen” medan andra föreslår som lösning på hotbilden med fordonsterror att stänga Sveriges gränser.

LÄS ÄVEN: Protestklotter på terrorhinder i Tyskland inför jul: ”Danke Merkel”