Runt om i landet växer oron för att vaccinera sig med Astra Zenecas COVID-19 vaccin. En överläkare i Region Stockholm vittnar hur man tvingas slänga hundratals doser varje dygn med anledning av att invånare avbokar sina vaccinationstider.

Det är överläkare Johan Styrud som berättar för statstelevisionen hur regionen kasserar vaccindoser med anledning av att patienter som får reda på att de ska vaccineras med Astra Zenecas variant avstår vaccineringen.

LÄS ÄVEN: Astra Zenecas vaccin orsakar blodproppar

Det är inte bara i Stockholm som doser går till spillo. Enligt Expressen finns det även rapporter från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg där invånarna ratar vaccinet när de får kännedom att det är Astras Zeneca

Överläkaren: ”Skrämmande – ta vaccinet”

Styrud är kritisk mot att invånarna motsätter sig vaccinet och hävdar att var och en inte kan gå och bli vaccinexperter utan istället att man måste lita på Folkhälsomyndigheten.

– Vinsten av att ta vaccinet är så extremt mycket större än risken för komplikationer, säger Styrud till SVT.

Den växande rädslan mot att vaccineras med Astra Zenecas variant kommer från de flera fall där vaccinet ska ha orsakat blodproppar som i vissa fall även resulterat i dödsfall. Danmark har meddelat att man slopar Astra Zenecas vaccin.

Samtidigt menar överläkare Johan Styrud att det är ”skrämmande” att befolkningen vägrar ta skandalvaccinet.

LÄS ÄVEN: Se upp för Vaxzevria – Astra Zenecas skandalvaccin byter namn