Foto: arkiv/pressbild

Stockholms strategi mot gängen: affischer, utmana könsnormer och barnsköterskor

2.4K Shares

Det är Stockholms stads stadsborgarråd, Jan Jönsson (L), som kommer med förslagen som han menar ska hindra folk från att gå med i gängen. Tidigare har han föreslagit ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa kriminaliteten samt att skicka brev till IS-terrorister.

Det är tidningen Mitti som skriver om Jönssons nya utspel. Han har tagit fram en ny strategi för att unga ska hindras att rekryteras in i gängen. Han föreslår bland annat att ”könsrollerna ska utmanas”

– Det vi kan se inom våldsamma grupperingar är att man hela tiden triggar igång varandra med tankar som att man aldrig ska backa och att man ska vara en riktig man. Det går att jobba med dessa frågor och uppnå väldigt positiva effekter, säger han till Mitti.

Han menar även att barnsköterskor som kommer hem till småbarnsföräldrar i ”vissa områden” skulle ge effekt.

Affischer mot gångvåld
Till Sveriges Radio framhåller han även att personal från Stockholms stad ska finnas nära gängen för att informera om avhopparprogrammen. Han exemplifierar med minnesstunder för anhöriga i samband med mord.

– Det kan till exempel handla om att dela ut information på minnesplatser, eller när vi öppnar lokaler för vänner och anhöriga i samband med de här morden. Och genom att sätta upp affischer på tunnelbanestationen och liknande, säger han till SR.

LÄS ÄVEN: Jan Jönsson (L) ska stoppa kriminalitet med allvarssamtal

Han menar också att det ökade våldet gör att fler gängmedlemmar vill hoppa av eftersom de kan ”stå näst på tur”.

Känd för tidigare utspel
Jan Jönsson har blivit uppmärksammad för tidigare utspel omkring gängkriminalitet och terrorism. I mars i år hävdade att han är en av de få politikerna i Stockholms stadshus som har ytterstadsperspektivet och vet hur det ser ut i miljonprogrammen.

Ett av hans förslag då var så kallade ”allvarssamtal”. Dessa samtal ska erbjudas inom 48 timmar från det att ett brott har begåtts och samla den kriminella individen, polis, föräldrar och socialtjänst. I planerna såg Jönsson även hur skolor ska engagera sig och diskutera ”med unga pojkar och män hur man ska ska vara som man”.

”Skriva brev till IS-återvändare”
I slutet av februari uppmärksammades Jönsson nationellt när han i SVT kommenterade huvudstadens handlingsplan rörande individer som befunnit sig hos Islamiska staten och nu återvänder till Sverige.

– Vi kommer också jobba med uppsökande verksamhet där vi ringer och skriver brev till återvändare, sade Jönsson.

Han beslutade även att satsa miljoner på IS-återvändares familjer då han menade att ”Barnen far illa”.

LÄS MER: Stockholm stad satsar miljoner på IS-återvändares familjer: ”Barnen far illa”

2.4K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.