tiggare
Inrikes

Stockholms läns samtliga tiggeriförbud överklagade

Publicerad 1/20/2020
Annons

På kort tid klubbades lokala tiggeriförbud igenom i Lidingö, Täby och Danderyd. Nu har de samtliga överklagats till förvaltningsdomstolen.

Högsta förvaltningsdomstolen gav 2019 Vellinge kommun rätt att ändra ordningsföreskrifterna. Domen blev sedan vägledande för andra kommuner som ville gå samma väg.

I samtliga tre kommuner har man redan fått grönt ljus av länsstyrelsen. Trots detta har de nu alltså överklagats.

Lyckat förbud

I Danderyd uppger kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, Hanna Bocander (M) att förbudet efterlevs. Samtidigt välkomnar hon överklagan.

– Det är bra att det blir prövat och tydligt. Jag vill återkomma till att staten bör ta ett ansvar för att ta fram ett förbud nationellt. Det är inte den bästa lösningen att kommunerna ska göra det, säger hon till Mitt i.

Bocander får medhåll av Erik Anderson (M), kommunstyrelseordförande i Täby kommun.

– Jag tror inte att den kommer att gå igenom med de argument som de har anfört i sin överklagan. Med största sannolikhet kommer tiggeriförbudet att bli kvar eftersom frågan redan är avgjord i annan instans, säger han.

Ny strategi

Medan förbuden på angivna platser tycks fungera har tiggarna dock bytt strategi. I stället för att sitta och tigga går nu vissa omkring och ber om pengar.

På andra ställen har man bara flyttat sig några meter för att inte sitta på de specifika platser förbudet omfattar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons