Skolplattformen

Appen Skolplattformen och den indiska rymdsonden Mangalyaan

Inrikes

Stockholms nya skolplattform ”dyrare än Indiens rymdsond till Mars”

Publicerad 3/9/2019
Annons

Stockholms stads nya och kostsamma datorsystem för kommunikation mellan skola och föräldrar kritiseras hårt för att inte fungera. Nu visar det sig även att kostnaderna för den redan dyra plattformen ökar med ytterligare en kvarts miljard. Det innebär att projektet blir dyrare än Indiens rymdsond som skjutits upp till Mars.

Inför höstterminen 2018 lanserade Stockholm stad ett nytt modernt system för förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningen. Det framkom då att budgeten för den så kallade Skolplattformen var 695 miljoner skattekronor.

Det kostsamma systemet ska möjliggöra en effektiv kommunikation mellan skola och föräldrar. Men projektet har kritiserats för att varken förenkla eller förbättra för användarna. Istället har det rapporterats om upprepade tekniska haverier och avsaknad på innehåll som fått föräldrarna att ilskna till.

I mitten av januari rapporterades det att kostnaderna för skolplattformen ökat kraftigt med anledning av att driften för 2018 och 2019 blivit dyrare än beräknat. Utöver de tidigare budgeterade 695 miljonerna tvingas staden nu skjuta till ytterligare 258 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Det har lett till flera kritiska reaktioner i sociala medier. Tidigare i veckan uppmärksammade Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab att Skolplattformen har större budget än den indiska rymdsonden Mangalyaan som sköts upp mot Mars. Det indiska rymdprojektet hade en budget på 74 miljoner dollar (700 miljoner svenska kronor) medan Skolplattformen nu närmar sig miljardgränsen.

”Det finns ingenting här alltså”
En förälder har lagt ut ett videoklipp där han visar på bristerna med systemet. Bland annat finns varken elevens schema eller kontaktuppgifter till lärare tillgängliga.

Skolplattformen hånas
I sociala medier görs det för skattebetalarna kostsamma och dåligt fungerande systemet till åtlöje. En person skriver, ”Men kan en rymdsond förvara veckans matsedel och schemat för 4B på ett smidigt sätt? Nä! Det kan inte skolplattformen heller, så där har vi fått samma valuta för pengarna som ett avancerat rymdprojekt”.

En annan person skämtar om att det självklart är enklare att genomföra ett rymdprojekt än att delta i en svensk offentlig upphandling.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
471Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons