Den 1 februari höjs taxan för boendeparkering i Stockholms stad och det rejält – 6 000 kronor dyrare per år blir det. Enligt det miljöpartistiska trafikborgarrådet vill man att färre ska välja boendeparkering på gatan och få loss fler parkeringsplatser.

I dagsläget ligger kostnaden för boendeparkering i taxaområde 2 och 3 i hela innerstaden på 1 100 kronor i månaden, vilket snart höjs till 1 600 kronor.

– Taxan har varit orörd sedan 2016 och behöver höjas på grund av den stigande inflationen och en generell kostnadsutveckling, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Rödgrönt styre vill förbjuda bilar på populär gata i Stockholm

Ytterligare ett syfte är att fler ska välja bort boendeparkering och på så sätt få fler lediga parkeringsplatser.

– Trafikkontoret räknar med att vi kan få loss cirka femton procent fler lediga p-platser genom den här höjningen, säger Lars Strömgren.

Kritik

Samtidigt sänks avgiften för så kallad nyttotillståndsparkering med 2 500 kronor per år. Nyttoparkeringen utökas dessutom från två till tre timmar.

Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, är kritisk och anser att höjningen försvårar för innerstadsbor och barnfamiljer.

– Det blir cirka 50 procent dyrare att ha bil i stan, oavsett om man har en miljöbil eller inte, säger han.

LÄS ÄVEN: Rödgrönt styre vill förbjuda fossil reklam i Stockholm