Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Stockholms stadshus höjer skatten. Detta gör man ”för att klara välfärden” och skyller på regeringen.

Enligt partierna står det mellan att genomföra omfattande nedskärningar eller en skattehöjning. Inför nästa år föreslår man att höja skatten för stockholmarna med 24 öre per intjänad hundralapp, något som skulle öka skatteintäkterna med 850 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Stockholms rödgröna styre höjer p-avgifter med tusentals kronor

– Vi har skatteintäkter på närmare 60 miljarder, men det här är mycket pengar och gör att vi kan göra mer för skolan, fritids och förskola. Vi måste också få stopp på våldsvågen, och då är det förebyggande arbetet oerhört viktigt, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S) till Mitt i.

Styret menar att de tio miljarder regeringen ger till kommunerna inte räcker.

– Vi vet att det är tufft för många stockholmare också, men vi ställdes inför ett val när nu regeringen inte prioriterade välfärden. Då måste vi göra det. Vi offrar inte den och är därför beredda att göra en skattehöjning för att säkra upp.

LÄS ÄVEN: Rödgröna styret i Stockholm vill övervaka invånarnas ”klimatutsläpp”

Från oppositionen kommer kritik.

– Det innebär inte att ta ansvar för ekonomin i Stockholm, utan att skicka notan till redan hårt ekonomiskt drabbade stockholmare som nu får det ännu tuffare ekonomiskt, säger oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M).