En grundskola i Svenljunga kommun blev ”stökig” efter att nyanlända vid introduktionsprogrammet hänvisades till skolan för att äta lunch. Kommunen löste situationen genom att förse de nyanlända med matkuponger för nästan en kvarts miljon kronor.

Det uppmärksammade stöket skedde på Mogaskolan i Svenljunga i Västra Götalands län. Det är en skola med både förskole- och grundskoleverksamhet. Sedan en tid tillbaka har nyanlända från introduktionsprogrammet på Lärcentrum hänvisats dit för att äta skollunch.

– Om man tar in 100 elever där det redan går 400 elever så blir det rörigare situation. Vi kände att vi inte hade koll på vilka elever som var där och åt, förklarar Tommy Fock, barn- och utbildningschef i kommunen till SVT.

För att råda bot på situationen valde Svenljunga kommun att hänvisa de nyanlända eleverna till lokala restauranger. Totalt har Svenljunga kommun sedan våren betalat ut 227 000 kronor av skattebetalarnas pengar för matkuponger till nyanlända som ”stökat” i den ordinarie skolmatsalen.

Kommunen har ingen egen gymnasieskola. Elever som studerar på gymnasienivå gör det i grannkommunerna Borås, Mark eller Tranemo. Vid Lärcentrum får nyanlända läsa ett introduktionsprogram som sedan möjliggör för dem att sökta till ett nationellt program.

LÄS ÄVEN: Lärare larmar: Farlig politisk tystnad om att ’ensamkommande’ inte klarar gymnasiet

Rätt till skollunch
Eftersom elever har rätt till skollunch anser kommunen att de varit tvungna att lösa situationen på det här sättet.

– De har hämtat ut en matkupong då de varit i skolan och fått välja några matställen. Vi har varit medvetna om att detta varit en dyrare lösning, men vi har hela tiden jobbat för en annan lösning, säger Fock.

Fock: ”Äter mycket pizza och kebab”
Nu meddelar kommunen att de kommer att lösa problematiken annorlunda i vår. Framöver ska de nyanlända serveras skolmat från Mogaskolan men i Lärcentrums lokaler.

– De här ungdomarna äter mycket pizza och kebab. Det är bättre med skolmat. Då blir det mer enligt kostcirkeln. Det är en lösning vi har velat ha hela tiden. Men det har tagit tid att få till det, förklarar Fock.