Skicka mer vapen till Ukraina – för fredens skull. Det är budskapet från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
– Förr eller senare måste president Putin förstå att det kostar för mycket att fortsätta det här kriget, säger han.

I måndags inleddes World economic forum (WEF) i Davos. Tusentals deltagare – en elit av inflytelserika människor – flockas till den schweiziska staden för en årlig tillställning som pågår fram till fredag.

Bland dem ett 60-tal stats- och regeringschefer, ytterligare omkring 300 offentliga makthavare samt 1600 affärsledare, för att inte tala om den mängd journalister och lobbyister som alltid närvarar vid dylika jippon.

En av deltagarna och dragplåstren på toppmötet, som leds av den tyske nationalekonomen Klaus Schwab, är Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på WEF. Foto: WEF
USA-senatorn Christopher A. Coons, flankerad av Saudiarabiens prins Faisal bin Farhan Al Saud och Nigerias utrikesminister Yusuf Tuggar. Foto: WEF

Nato: Extremt svår situation

Det är kanske ingen överraskning att ett av de hetaste ämnena när WEF samlas, även denna gång, är kriget i Ukraina. Och kanske ännu mer: En allt mer frustrerad kamp mot fienden Ryssland.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sätter under onsdagen ord på den frustrationen under ett anförande där han medger att kriget inte gått som planerat.

– Situationen på slagfältet är extremt svår. Ryssarna trycker nu på vid flera fronter, säger han och fortsätter:

– Och den stora offensiv som Ukraina inledde i somras gav såklart inte det resultat vi alla hoppades på.

Militäralliansens ledare varnar i sitt anförande för att underskatta Ryssland, men tycker samtidigt att det finns anledning att känna optimism. Ukraina har, trots allt inte fallit, vilket många befarade skulle hända i februari 2022.

Lösningen: Mer vapen

Lösningen på dödläget i Ukraina stavas, enligt Nato-toppen, mer vapen. Det är, menar han, enda sättet att rädda det krigsdrabbade landet på.

– Det paradoxala är att om man vill att det ska hända, ett fredligt rättfärdigt slut på detta krig, så är vägen dit mer vapen till Ukraina. Ju mer trovärdiga vi är i vårt militära stöd, desto mer sannolikt är det att våra diplomater kommer lyckas, säger Jens Stoltenberg.

Ukrainas president Zelenskyj har tidigare förbjudit förhandlingar med Ryssland, men Nato-chefen menar trots det att bollen ligger hos den ryske presidenten.

– Förr eller senare måste president Putin förstå att det kostar för mycket att fortsätta det här kriget, säger Jens Stoltenberg.

– Det finns inga indikationer på att Putin planerar för fred nu, men det kommer han göra när han inser att vi inte ger upp, att vi har den militära styrkan att stödja Ukraina. Då kommer han sätta sig ned så att diplomaterna kan ta över.