Kärnkraftsreaktorn Ringhals 3 stoppades klockan 18.15 den 29:e december. Stoppet var oplanerat och anledningen är ännu inte offentligt fastställd. Vid lunchtid den 1 januari var dock reaktorn åter i bruk efter förseningar. På söndag ska den ha uppnått normal produktion. Till följd av det oplanerade stoppet väntas elpriserna stiga den kommande veckan.

– Vi är uppkopplade mot elnätet sedan klockan 11.23. Det vi kommer att göra nu och framåt är att sakta öka effekten stegvis för att komma upp i full effekt senare under söndagen, säger Charlotta Eldelind, kommunikationschef på Ringhals till DN.

Kraftverket sattes igång efter en omfattande felsökning. Enligt initiala uppgifter var tanken att reaktorn skulle åter vara i drift strax innan midnatt på nyårsaftonen. Starten flyttades dock fram, först till nyårsdagens morgon, sen till förmiddagen och slutligen till lunchtid. Alla säkerhetsfunktioner har nu svarat som de ska och det uppges inte föreligga någon ökad risk för ytterligare oplanerade stopp.

LÄS ÄVEN: Vedbrist i stora delar av landet i elkrisens spår

Dyrare el i södra delarna av landet

Det tillfälliga och oväntade stoppet kan få elpriserna att stiga under den kommande veckan, uppger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis.

– Utifrån hur förutsättningarna ser ut nu kommer nästa vecka bjuda på högre elpriser än vad vi sett tidigare år. Dock inte lika höga som vi såg innan jul, säger han till Aftonbladet.

Ringhals reaktorer är viktiga för hur mycket el som kan överföras från norra till södra Sverige. Holtz uppskattar att priserna kommer att ligga på cirka 1,5 till 2 kronor per kilowattimme i södra delarna av landet. I norr kommer priserna vara avsevärt lägre.