I slutet av augusti meddelade Ringhals att ett fel som upptäcktes vid återstarten efter det årliga underhållet och bränslebytet gjorde så att reaktorn kommer att stå still längre än planerat. Nu meddelar man att det kommer dröja ännu längre tills reaktorn är igång igen.

Det var i samband med ett obligatoriskt test vid återstarten som tryckhållaren, en av anläggningens större komponenter, skadades.

Stoppet kommer att ge en markant påverkan på elpriset, spådde då Christian Holtz, elmarknadsanalytiker vid konsultbolaget Merlin & Metis.

LÄS ÄVEN: Ringhals 4 återstartas inte: ”Markant prispåverkan”

Reparationerna beräknades ta tre månader, men på på tisdagen meddelas att stoppet förlängs till den 31 januari nästa år, alltså två månader senare än vad man tidigare trott.

– Vi har nu kunnat kartlägga skadan ordentligt och vi behöver specialverktyg för att göra rent samt reservdelar. Därför har vi nu kommit fram att vi behöver ytterligare tid för reparation, säger Vattenfalls presschef Anna Collin till TT.

LÄS ÄVEN: Ny studie: Halva elpriset om Ringhals 1 och 2 inte stängts

Ringhals vd Björn Linde gästade statstelevisionen på tisdagsmorgonen.

– Jag kan garantera att vi gör allt vi kan för att jobba på det här sättet, har vi möjlighet ska vi försöka komma på nät tidigare än så, säger Linde.

– Det är klart att det här är ett stort avbräck, både för oss och för elförsörjningen i Sverige, säger han.