server internet dator
Inrikes

Stor dataläcka hos Folksam – personuppgifter delade

Publicerad 11/4/2020
Annons

Vid en intern kontroll upptäcktes att personuppgifter för omkring en miljon personer har delats med bland andra Google, Facebook och Microsoft.

Bland uppgifterna finns bland annat personnummer och information om vilken slags försäkring man tecknat samt ip-nummer. Uppgiftsdelningen ska ha pågått ända sedan 2005 med majoriteten från 2015 och framåt.

– Det här är ju data som inte får delas under några omständigheter, säger Folksams presschef Kajsa Moström.

LÄS ÄVEN: Omfattande läcka med hemliga uppgifter om riksdagen och banker

Datan har använts för att analysera och ge kunderna anpassade erbjudanden. Sedan upptäckten ska Folksam ha arbetat med att kartlägga exakt vad som skett och vidtagit åtgärder för att stoppa läckaget. Man ska även ha sett till att uppgifterna raderas hos berörda parter. Där säger man sig inte ha använt datan på något sätt.

– Det här ska inte få hända och vi arbetar nu hårt för att det aldrig ska hända igen. Vi kartlägger vilka personuppgifter vi delar med våra samarbetspartner och hur vi delar dem. Vi arbetar parallellt med att säkerställa att vi har rutiner och uppdaterade avtal på plats, säger Jens Wikström, chef för marknad och försäljning på Folksam.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons