I kölvattnet av den senaste tidens skattehöjningar och samhällsbesparingar har så kallade upprorssidor på nätet både ökat och vuxit. Den 20:e september gör Bensinupproret 2.0 gemensam sak med några av de mest kända på Facebook, och demonstrerar på Sergels Torg i Stockholm mot den förda politiken i vad man hoppas blir ”Sveriges största massdemonstrationen någonsin mot systemfel”.

Det var ledaren för Bensinupproret 2.0, Peder Blohm Bokenhielm, som i torsdags annonserade i samma grupp att Föreningen Uppror tagit initiativ till en bred samling. För maximal uppslutning ställer man därför in Bensinupproret 2.0:s planerade demonstration den 17:e augusti. Föreningen Uppror har hittills bland annat lyckats engagera grupperna Inlandsupproret, Försäkringskassanupproret, Ta hand om våra sjuksköterskor och Din kommande pension.

Efter sammankomsten klockan 13:00 på Sergels Torg ska man sedan tåga till riksdagen för att överlämna sina synpunkter på budgetförslagen, och man hoppas att en företrädare för regeringen möter upp för att ta emot gruppens samlade synpunkter.

Det senaste stora försöket att tåga mot riksdagen och kommunicera med regeringen på motsvarande sätt gjordes i april i år, då föreningen Vid Din Sida, som stöder Stockholms äldre hemlösa svenskar, slöt upp utanför Riksdagshuset för att överlämna 74 000 namnunderskrifter. Den gången ville dock ingen från de styrande komma ut. Statsminister Stefan Löfven hänvisade till att han var ”fullt upptagen”.

Riktar skarp kritik mot Magdalena Andersson
”Något sådant här har aldrig skett förut. Skulle alla grupper välja att delta som vi har bjudit in är vi över en miljon som står bakom demonstrationen!”, skriver Bokenhielm på Facebook. Han passar även på att rikta skarp kritik till finansminister Magdalena Andersson(S) och hennes tidigare utspel som antyder att Bensinupproret 2.0 medlemsantal på över 650 000 svenskar snarare berodde på fejkade konton än riktiga personer bakom kontona. Finansministern flikade också vid tillfället in att Bensinupproret ”inte samlar så många i sina demonstrationståg”.

Bokenhielm fortsätter; ”Vi är inga svamlande gnällspikar eller anonyma FB-konton som vår finansminister vill reducera oss till. I de över 4 miljoner inlägg och kommentarer vi hade som mest på våra 30 dagar vittnade vanliga människor runt om i landet om sin vardag, sina liv och hur de tyckte de fått nog. Alla dessa människor finns. Om någon tror  att detta är en tillfällig opinionsyttring tar denne gruvligt fel. Vi är här för att stanna.”.

Försäkringskassanupproret: ”Våra förväntningar är skyhöga”
En av grupperna som ska medverka är Försäkringskassanupproret, vars syfte är att avsevärt förbättra socialförsäkringen jämfört med hur den ser ut idag. Grundaren Marcus Karlsson startade gruppen i maj i år, då han beslutade att engagera sig mer praktiskt efter alla historier om utförsäkrade svenskar och rapporter om indragen assistanshjälp.

– Vi behöver säga ifrån. Detta har gått för långt helt enkelt, säger han.

Steve Sandström är administratör för gruppen, och kallar demonstrationen för ”Den största massdemonstrationen i Sveriges historia mot de systemfel som håller på att göra Sverige omöjligt att leva i”.

Sandström själv var egen företagare i 20 år, som engagerade sig i gruppen efter en omfattande utmattningsdepression där Försäkringskassan trots läkarintyg vägrade ge honom ersättning, vilket ledde att han tvingades låna pengar för att kunna leva.

Efter en lång tid och omfattande ”strider” mot dem gav Försäkringskassan till slut med sig, men skadan var redan skedd och Sandström uppger att han idag på grund av detta inte har några ekonomiska marginaler kvar. Om Försäkringskassan drar tillbaka beslutet igen innan han blivit frisk och återfått försörjningsförmågan så riskerar han och hans familj att ”få lämna hus och hem”.

Särskilt kritisk är Sandström idag mot Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, som i juni prickades av ett enigt KU för petningen av Försäkringskassans tidigare chef Ann-Marie Begler.

– Hon ska avgå. Av respekt mot de som farit illa bör hon kliva åt sidan. Hon har inget förtroende kvar hos oss sjuka, menar Sandström.

Inte heller Marcus Karlsson har något positivt att säga om ministern.

– Hon ger en falsk trygghet på något sätt. Samma ord upprepas men inget händer.

Vad gäller hans förväntningar på demonstrationen den 20:e september är de enligt honom själv ”skyhöga”.

– Istället för att gå hemma och klaga, lyft näven ur fickan, kom dit och visa ditt missnöje för våra samhällsproblem. Potentialen finns! Kan du ta dig loss och är frisk, kom dit!