Många äldre oroar sig för att ekonomin inte ska gå ihop. Enligt en ny undersökning är detta något som oroar nästan varannan pensionär.

Det är i en medlemsundersökning från PRO, Pensionärernas riksorganisation, som den utbredda ekonomiska oron bland pensionärer framgår. Hela 41 procent av pensionärerna i Stockholms län uppger att det finansiella är ett orosmoment.

LÄS ÄVEN: Klart: Åldersgränser för pension höjs

– De här siffrorna gör mig både ledsen och arg. Det blir nu allt tydligare att skenande mat- och elpriser både försvårar för pensionärer att få ihop ekonomin och att det i sin tur skapar oro hos många, säger Åsa Lindestam, ordförande för PRO.

Hon framhåller samtidigt att de 23 000 personer i länet som fyllde 65 under fjolåret har hamnat i en extra prekär situation. I samband med att riksdagen i somras höjde pensionsåldern beslutade man även att åldersgränsen för den lägre pensionsskatten skulle höjas. Många av dessa individer hade då redan hunnit gått i pension.

LÄS ÄVEN: Skenande elpriser skapar oro bland pensionärer

– Det är helt orimligt att den här årskullen ska ha en egen skattetabell som innebär att man kan få betala upp till 2 000 kronor mer i månaden i skatt, säger Åsa Lindestam.