hallunda botkyrka

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Stor lättnad på Sida då man slipper flytta till Botkyrka

Publicerad 11/10/2020
Annons

Då det beslutades att Sidas kontor skulle flytta från centrala Stockholm och Östermalm till Botkyrka kommun blev det stora rabalder bland personalen. När det nu står klart att man slipper flytta till den mångkulturella kommunen pustar personalen ut.

Det var 2018 som regeringen beslutade att flytta myndigheten.

– Genom att lokalisera Sida till Botkyrka bidrar regeringen till att öka den statliga närvaron i Stockholms ytterområden och stärka legitimiteten i och med att staten finns närvarande på fler orter, sa Isabella Lövin (MP) då.

Och enligt statsminister Stefan Löfven (S) hette det att ”Sverige ska hålla ihop”.

Restider

Snabbt kom uppgifter om protester och officiellt hette det att man oroade sig över längre restider. I en konsekvensanalys från myndigheten varnade man också för att var fjärde anställd skulle sluta ifall flytten till Botkyrka genomfördes.

Ytterligare en orsak var att man befarade att Sida genom flytten skulle betraktas som en mindre attraktiv arbetsgivare samt en oro över att kontoret skulle finnas på en plats som uppfattas som otrygg.

Rissne räddningen

Nu står det klart att flytten i stället går till Rissne i Sundbybergs kommun och även om inte alla är helt förtjusta i den lösningen heller tycks det vara godtagbart då man slipper Botkyrka.

– Vi kan så klart inte svara för varje individ, men vi har Inte fått några indikationer på att folk inte skulle vilja följa med, säger Rebecka Orrenius Alffram, Sidas projektledare för flytten, till Mitti.

– Det är övervägande positiva reaktioner även en om del har frågat om längre resväg, säger hon.

Även från facket är man nöjda.

– Med Botkyrka var det mycket ovisshet och jag tror det var det som gjorde att medarbetare kände stress och osäkerhet. Sedan är flytten bra för vissa, medan en del kanske får lite sämre restid, säger Luis Larrea, ordförande för den lokala Sacoklubben.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
837Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons