vapen-pistol-kulor-ammunition
Inrikes

Stor majoritet har nattsvart syn på Sveriges utveckling och gängbrottsligheten

Publicerad 8/14/2020
Annons

Enligt en undersökning Sifo gjort på uppdrag av Expressen tror nästan 60 procent av de tillfrågade att den gängrelaterade brottsligheten med skjutningar och mord kommer att fortsätta öka under det närmsta året. Endast fyra procent tror att den kommer att minska.

För ett par veckor sen sköts en 12-årig flicka som var ute och rastade sin hund ihjäl. Oskyldiga människor som faller offer för den allt råare gängbrottsligheten och regelbundna bombningar har på kort tid blivit det nya normala i Sverige.

58 procent som tror på en ökning menar Sifos opinionschef Toivo Sjörén är ”rätt anmärkningsvärt”. Ungefär hälften, 30 procent, tror att det kommer fortsätta i samma takt som nu.

Sverigedemokrater mest pessimistiska

Mest negativ syn på situationen har Sverigedemokrater där 88 procent tror på en ökning. Hos miljöpartister ser man desto ljusare på det hela, där är motsvarande andel bara 22 procent.

– Det är stora skillnader beroende partitillhörighet, men flertalet i de flesta partier gör bedömningen att gängkriminaliteten kommer att öka, säger Toivo Sjörén.

Samtidigt har bara 18 procent svarat att de har ganska eller mycket stort förtroende för att politiker och myndigheter kan lyckas minska gängkriminaliteten i Sverige.

Synen på utvecklingen speglas även i mätningen från SOM-institutet där sex av tio tillfrågade anser att landet är på fel väg. Organiserad brottslighet är det som oroar mest.

Fiasko för Rimfrost

Nyligen kunde det konstateras att polisens riktade insats mot den grova väpnade gängkriminaliteten, Operation Rimfrost, varit ett fiasko då antalet dödsskjutningar i stället ökade under perioden.

– Så som kriminaliteten är nu finns ingen ”quick-fix”. Det kommer ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, sa Daniel Larsson, polisinsatschef för Operation Rimfrost i Uppsala, i juni.

I de samtal om gängvåldet regeringen kallade till uteslöt man Sverigedemokraterna.

authorimage

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons