Foto: Pixabay / I99pema

Inrikes

Stor personalbrist på landets förlossningsavdelningar

Publicerad 6/13/2021
Annons

Nu är andra sommaren med pandemi igång och vården kämpar med att kunna ge de anställda tillräckligt med semester. På förlossningsavdelningarna ter sig situationen i det närmaste krisartad. Drygt 80 procent av landets förlossningar uppger att de inte har tillräckligt med personal inför sommaren – trots att man tagit in extrapersonal.

Personalbrist inför sommaren är vanligt i vården men 44 procent av förlossningarna uppger att läget nu är ännu värre än föregående år. På mer än en tredjedel av landets förlossningsavdelningar råder platsbrist, visar en enkät som TT skickat till Sveriges samtliga förlossningsavdelningar. Samtidigt uppger samtliga att man tagit in extrapersonal.

– Vi får ihop det men på BB har vi kort med folk. I morse var det rätt lugnt och nu är det hela havet stormar, berättar Åsa Celander, chef på förlossningen i Hudiksvall.

På en avdelning är det 60 arbetspass som behöver bemannas, på en annan 50, På en tredje måste 32 arbetspass tillsättas för att ens klara minimibemanning, och sex barnmorskor saknas. För att fylla luckorna tas vikarier, bemanningsanställda och pensionerade barnmorskor in, skriver Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Barnmorskeförbundet larmar – över 900 gravida utan plats

Små marginaler

– Vi har det betydligt sämre när det gäller att få tag på hyrpersonal. Det är största skillnaden. Jag har varit med i fyra år och så här svårt har det aldrig varit, säger Åsa Celander.

Under 2020 drogs en semestervecka in för alla anställda i Örebro län, för att rädda förlossningsvården. I år har man inte fattat samma beslut. Detta gör att det finns en stor risk att kvinnor kan behöva åka till en annan region för att föda.

Arbetsbelastningen och därmed personalbehovet varierar beroende på hur många födande som anländer samtidigt. Därför kan det vara svårt att planera inför både toppar och de mer lugna dagarna. Blir personal sjuk eller om något annat oförutsett händer är marginalerna i bästa fall små men på många håll närmast obefintliga. 

LÄS ÄVEN: Kris på förlossningsavdelningar i Stockholm – gravida får leta andra kliniker

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
658Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons