Idag skulle framtiden för ett islamistiskt center som Socialdemokraterna vill bygga i ett av Uppsalas utsatta områden avgöras. Beslutet blev att återremittera förslaget. Trots att det handlar om en teknikalitet – nämligen höjden på byggnaden som blivit högre än vad som planerats – menar SDs ordförande i Uppsala Simon Alm att detta är en stor seger.
– Vi fick inte igenom ett upphävande av detaljplanen idag, men vi fick igenom en återremiss av ärendet. Och det innebär att vi får ytterligare en månad på oss att bevisa för Socialdemokraterna att vi måste ta ansvar för att stoppa etableringen av en radikal islamistisk rörelse i Stenhagen. Och det är en stor seger eftersom det är just tiden vi behövde, berättar Alm för oss när vi når honom på telefon.
– Min bild är att man försöker att skynda igenom ett bygglov idag. Man kompletterade handlingarna igår och även idag, innan mötet, och misslyckades med att få igenom beslutet eftersom inte alla ledamöter fick se handlingarna innan sammanträdet. Man har gjort allt man kunde för att stressa igenom det här beslutet eftersom man tyckte att det var ett obekvämt beslut. Med 30 dagar till är det fullt möjligt att det går att ändra det här beslutet.
SVT Uppsala går dock ut med att ”vägen är öppen för islamiskt center i Stenhagen”. Du håller alltså inte med om den här tolkningen?
– Nej, vi har ju full möjlighet att pröva frågan om att ändra detaljplanen även på nästa möte. Och är det så att Socialdemokraterna blir knäsvaga under de 30 dagarna kan det bli så att det går att stänga dörren för den här verksamheten.
Kan de bli ”knäsvaga”?
– Man har tyckt att det var en jobbig debatt, man har inte haft några egna argument och man vill egentligen inte ha den här verksamheten på den här platsen – det säger man till och med. Det innebär att i slutändan det enda skälet de har för att släppa fram verksamheten är tekniska argument, men alla rationella argument pekar mot att man borde ta politiskt ansvar för att inte få en radikal islamistisk rörelse i Stenhagen.
Tillhör Stenhagen ett av de så kallade utsatta områden som polisen pekar ut?
– Det har varit ett utsatt område, men Socialdemokraterna i Uppsala ville att poliserna skulle hemlighålla alla utsatta områden. De har i alla år legat på för att ta bort ”stämpling” som utsatta områden, alltså inte att man tar tag i problematiken i de här områdena utan får bort dem från listan. Och man lyckades med att få bort flera områden från listan – däribland Stenhagen.
Men problematiken där kvarstår, menar du?
– Ja, vi har inte noterat någon väsentlig förbättring som kan föranleda att Stenhagen inte längre räknas som ett utsatt område. Här är ett område som har stora problem med polarisering, segregation och kriminalitet.
Vad blir konsekvenserna av att man placerar ett islamistiskt center i ett sådant område?
– Det värsta som skulle kunde hända är att en radikal gruppering uppstår som kan locka till sig ungdomar som saknar mening med livet och som får en ny mening genom denna radikalisering. Och det är inte alls bra. Det hänger tiotals ungdomar på platsen dagtid när de egentligen borde vara i skolan eller arbeta. Och de har inget bättre för sig än att antingen lockas av islamism eller kriminalitet. Och då är vår målsättning att de inte ska lockas av kriminalitet självklart – men inte heller av islamism genom en sådan rörelse.
Idag publicerade vi en intervju med ordföranden i bygg- och miljönämnden, socialdemokraten Ylva Stadell, som tidigare uttalat sig varmt om planerna. I intervjun avfärdade hon uppgifterna om att den drivande personen bakom det islamistiska centret är dömd för systematisk misshandel av sina barn i samband med religiösa studier hemma hos mannen som ”inte relevanta”. Den andra personen i Dawastiftelsen som vill bygga centret, Akmal Hyder, vägrade samtidigt att ta avstånd från sin kollegas brott.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.