Ekobrottsmyndigheten och polisen genomförde under tisdagsmorgonen flera gryningsräder i Södertälje mot personer misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Det skriver Ekobrottsmyndigheten på sin hemsida.

Sex personer, samtliga i 40-årsåldern, greps vid tillslagen. De gripna är på sannolika skäl misstänkta för grov näringspenningtvätt för mångmiljonbelopp från år 2019 till 2021.

Kriminella syrianer

Enligt uppgift till Aftonbladet tillhör de gripna det så kallade Södertäljenätverket – en kriminell syriansk klan med bas i Södertälje.

Som ledare för härvan pekas en man i 40-årsåldern ut som jobbat som mäklare i många år, och till och med varit chef för ett mäklarkontor. Mannen är sedan några månader tillbaka inte längre en registrerad mäklare.

En annan nyckelperson i ekobrottshärvan är en kvinna i 45-årsåldern som de senaste tio åren arbetat på en av Sveriges största banker.

Nystades upp efter klanrapport

Enligt Aftonbladet har de gripna använt sig av så kallade ”möjliggörare” – personer knutna till den kriminella klanen som exempelvis arbetar inom kommunen eller olika myndigheter – för sin verksamhet. Mäklaren och bankkvinnan har möjliggjort fastighetsaffärer åt klanen för hundratals miljoner kronor – affärer som normalt inte hade godkänts.

Tillslaget är det första sedan polisens från vänsterhåll hårt kritiserade så kallade klanrapport avslöjades i höstas. I rapporten pekar polisen ut sammanlagt 39 kriminella klaner som etablerat sig i Sverige. Samtliga kriminella klaner utgörs av invandrarsläkter från Mellanöstern.