Hälften av de av riksdagen beslutade satsningarna på att återuppbygga Sveriges nedmonterade försvar kommer inte att genomföras. Enligt regeringen saknas det skattepengar.

I höstas fattade riksdagen försvarsbeslut för åren 2021-2025. Enligt beslutet ska Sveriges försvar börja byggas upp på nytt efter decennier av bantningar. Idag kan endast delar av landet försvaras en kortare tid samtidigt som större delen av det svenska territoriet inte kan försvaras mot främmande makts invasion överhuvudtaget.

Men bara månader senare meddelar regeringen nu att man inte kommer att respektera riksdagens beslut. Det skäl som uppges är att det fattas pengar i statsbudgeten.

Företrädare för flera oppositionspartier är kritiska till att regeringen på det här sättet åsidosätter vad riksdagen beslutat och kräver att hela försvarsberedningens förslag genomförs enligt plan. Frågan väntas bli ett framskjutet diskussionsämne på årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen som inleds på söndag.

LÄS ÄVEN: Försvarsmakten ska öva ”jämställdhetsperspektivet” – sparar samtidigt på kärnuppdraget

Redan i mitten på november kom de första indikationerna på att regeringen inte avser att följa riksdagens försvarsbeslut. Då uppgav ÖB Micael Bydén att det i statskassan saknas 55 miljarder av de pengar som krävs. Cirka 75 procent av de beslutade satsningarna skulle ändå kunna genomföras lovade Bydén, om inte till 2025 så i varje fall till 2030.

Men nu backar alltså regeringen ytterligare och utfäster sig endast att genomföra hälften av den återuppbyggnad av försvaret som riksdagen kommit överens om.

Försvarsministern gav otydliga svar

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte kommentera saken på annat sätt än att ”det tillkommit ytterligare frågetecken” kring Försvarsmaktens analys i relation till Försvarsberedningens förslag.

– Vi får återkomma med svar på frågor om det när vi är klara med en slutlig proposition. Då kan vi ge de exakta svaren på hur det blir med den ena och den andra frågan, var Peter Hultqvists besked till media på fredagen.

En ny analysgrupp under försvarsministerns ledning ska nu försöka bena upp den ekonomiska situationen, vilket försvåras av att endast diffusa kostnadsberäkningar och riktlinjer upprättats efter att försvarsbeslutet klubbades.

Oppositionen kritisk

– Det behövs en noggrann kontroll av ÖB:s beräkningar. Det borde vara självklart att beräkningar skall baseras på beredningens rapport, säger Roger Richthoff, Sverigedemokraternas representant i analysgruppen, som är en av kritikerna till regeringens besked om att endast genomföra hälften av de av riksdagen beslutade förstärkningarna av försvaret.

Sverigedemokraterna har tidigare kritiserat hur svenska regeringar prioriterar i statsbudgeten. 2016 avsatte regeringen exempelvis drygt 50 miljarder kronor till budgetområde migration – mer pengar än hela försvarsbudgeten samma år.