slag-i-magen-svt
Inrikes

Stora nedskärningar väntar Stockholmsvården – samtidigt slussas ytterligare 10 miljarder till utlandet

Publicerad 8/26/2020
Annons

Regeringen sa nyligen ja till att ytterligare 10 miljarder av de svennska skattebetalarnas pengar varje år ska gå till Bryssel i höjd EU-avgift i stället för att användas för att täppa till de stora hålen i den svenska välfärden. I Stockholm väntar nu stora nedskärningar i vården i spåren av corona-krisen som ätit upp en stor del av sjukvårdsbudgeten. ”Det känns som ett slag i magen” säger en redan överbelastad, utarbetad och underbetald undersköterska om beskedet från makthavarna

För många av de som från politiskt håll i ord beskrivits som ”välfärdens hjältar” väntar nu varsel om uppsägning. I sitt sommartal på onsdagen sade SD-ledaren Jimmie Åkesson att det är dags att prata om dessa hjältar och i stället behandla dem som sådana. Vårdanställda som nu hotas med arbetslöshet håller med: ”Det här är tacken” säger en undersköterska besviket i en kommentar till SVT.

Inom kort ska nästa års sjukvårdsbudget för Region Stockholm spikas. Redan nu står det klart att det inte kommer att finnas pengar för att ens upprätthålla nuvarande hårt ansträngda nivå på vården. Ytterligare kraftiga nedskärningar kommer att genomföras. Det berättar Björn Eriksson, högst ansvarig tjänsteman för sjukvården i huvudstaden.

Dessa nedskärningar kommer dessutom på andra redan tidigare beslutade besparingar som klubbats av politikerna i stadshuset. Eriksson konstaterar att nästa budgetår blir ett med ”hårda prioriteringar”.

Han berättar att det som måste skäras bort motsvarar vård för miljarder kronor. Samtidigt har under coronaepidemin byggts upp en ”vårdskuld” med operationer och annat som måst skjutas på framtiden. För att beta av den skulle nya pengar behöva skjutas till, men nu blir det alltså tvärtom. Bland de som inte fått sin behandling finns bland annat många cancerpatienter.

Eriksson hoppas kunna skära det mesta i administrativa funktioner men på exempelvis Karolinska har man meddelat att man nu återupptar processen med massuppsägningar av vårdpersonal, hundratals läkare och sjuksköterskor, som tidigare aviserats men tillfälligt gjort uppehåll med under coronakrisens värsta period.

Tidigare på onsdagen gästade undersköterskan Sara Nordin SVT:s Morgonstudio och sade sin och kollegornas mening om besparingsbeskeden i en situation där vårdpersonalen redan går på knäna

– Det blir ett slag i magen för dem inom vården – det här är tacken. Den här hösten kommer bli fruktansvärt jobbig.

Björn Eriksson kallar vårdpersonalen för ”hjältar” men kan inte lova någon belöning. Tvärtom hotar nu bestraffningar i form av uppsägningar för vissa och en ännu tuffare arbetsvardag för de som blir kvar. Trots detta hoppas han att de ska känna sig uppskattade.

– Jag tycker naturligtvis att alla som har jobbat stenhårt under pandemin verkligen har gjort ett fantastiskt jobb. De är hjältar. Jag är otroligt tacksam över vad de har gjort och jag hoppas verkligen att de känner sig uppskattade av oss arbetsgivare.

Bild: Faksimil SVT.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons