Det stormade på Sverigedemokraternas partikongress i Karlstad på fredagsförmiddagen när frågan om invandring skulle diskuteras. SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna kräver ett tydligare ställningstagande när det gäller assimilation och återvandring. Partitoppar hävdar att det redan är tydligt och uppmanade kritikerna att ”sansa” sig. Vid votering föll Ungsvenskarnas förslag.

Samnytt har i flera artiklar uppmärksammat att ungdomsförbundet vill se en skarpare migrationspolitik med generell utvisning för att SD ska fortsätta vara det ledande partiet i frågan. Partistyrelsen och partiledare Jimmie Åkessons linje är däremot att man ska stimulera frivillig återvandring.

LÄS ÄVEN: Åkesson sätter ned foten: Återvandring ska vara frivillig

Det är Ungsvenskarna som inför kongressen lagt motionen ’IP05 – Tydligare ställningstaganden för assimilation och återvandring’. Ungdomsförbundet anser att moderpartiets mål om noll asylsökande och ökad återvandring är för otydliga. I stället vill man se en tydligare hållning med konkreta mål för hur många som ska återvandra.

”Det är förvisso bra att man främjar ett frivilligt återvändande, bland annat med biståndsmedel. Det är dock vår uppfattning att det inte räcker med att hjälpa de som vägrar att bli en del av det svenska samhället att återvända hem, vad sker om de vägrar att motta hjälpen men ändock borde utvisas? I stället bör partiet under detta block också förorda en konkret återvandringspolitik relaterad till integrationsmisslyckanden.”

Partietstyrelsen föreslog inför kongressen att avslå till motionen.

Ungsvenskarnas talesperson: ”En blind man skulle se”

En lång rad företrädare från Ungsvenskarna tog talarstolen för att lyfta fram motionen och kritisera partistyrelsen för sin otydliga hållning. Emil Eneblad, vice nationell talesperson för Ungsvenskarna, gick upp i talarstolen och efterlyste konkreta lösningar.

– Partiet föreslår i sitt förslag till inriktningsprogram att man på ett oklart sätt ska främja frivilligt återvändande, och på ett ännu mer oklara sätt ska få assimilationsvägrare att åka hem. Men vad det betyder är det ingen som vet.

– Till och med en blind man skulle kunna se att partistyrelsens förslag inte är en konkret återvandringspolitik, sa Eneblad.

Kritiseras för ”integration” framför ”assimilering”

Ungsvenskarna kritiserade partistyrelsen för att sällan använda ordet assimilering och att man i stället nöjer sig med ordet integration. Findel Madison från Ungsvenskarna uppmärksammade att ordet ’integration’ används hela 28 gånger medan ’assimilation’ förekommer en gång i partistyrelsens förslag till inriktningsprogram.

– Jag tror varken att vi som är här i dag eller våra sympatisörer vill se ett framtida samhälle som kännetecknas av att vi möts halvvägs med vissa invandrargrupper. Ett samhälle där vi käkar pyttipanna på måndag, raggmunk på tisdag, men på onsdag blir det kebab. På torsdag omskär vi våra söner och som fredagsmys blir det lite barnaga. På lördag skyler vi våra kvinnor och på söndag gifter vi bort våra döttrar till nån avlägsen kusin, sa Madison och fortsatte:

– Jag tror däremot att vi som är här och våra sympatisörer hellre ser ett samhälle som kännetecknas av anpassning. Många kulturella intryck måste förkastas.

Findel Madison. Foto: Faksimil SVT

”Vi är inte moderater – vi är Sverigedemokrater”

Rebecka Fallenkvist, programledare på SD:s Youtube-kanal Riks och även engagerad i Ungsvenskarna, sparade inte på orden i talarstolen.

– Våra väljare vet att vi vågar och inte kommer att backa från att ta de beslut som krävs utan att vara rädda för vad andra partier ska tycka eller vad public service ska fråga oss. Så varför ska vi inte fortsätta vara en hård röst i migrationsfrågan? Är det för att vi försöker bli en del av det etablissemang som vi själva påstår oss bekämpa?

– Sverigedemokraterna gör mycket men i detta fallet inte tillräckligt. Vi är inte moderater, vi är inte kristdemokrater, vi är Sverigedemokrater, avslutade Fallenkvist.

Mattias Karlsson bemöter

SD-toppen Mattias Karlsson som sitter i partistyrelsen besvarade kritiken från Ungsvenskarnas med att företrädarna bör ”sansa” sig.

– Jag hade inte tänkt att ge mig in i den här debatten men jag har otroligt svårt för kraftigt överdriven retorik och halmgubbar så därför tänker jag säga några ord. Vi har den senaste tiden här fått höra här från olika företrädare från ungdomsförbundet att man ifrågasätter om partistyrelsen är för assimilation eller nu vill ha ett mångkulturellt samhälle. Man har ställt retoriska frågor om huruvida partistyrelsen vill tillåta barnaga varannan dag. Man har lagt fram insinuationer om att partistyrelsen skulle anpassa utformningen av partiets politik till åsikterna hos SVT och det har också påståtts att SD inte har någon återvandringspolitik.

– Vi har ett helt avsnitt på partiets hemsida om partiets återvandringspolitik. Vi har en rad motioner i riksdagen om partiets återvandringspolitik. Jimmie Åkesson har uttalat sig en mängd gånger – senast igår om hur partiet ser på återvandringspolitik. Så att ungdomlig entusiasm är fantastiskt bra men sansa er lite grann och lämna halmgubbarna till kommunisterna, avslutade Karlsson.

Röstades ned

En klar majoritet röstade sedan ned Ungsvenskarnas motion för tydligare ställningstagande i frågorna. Landsdagarna pågår fram till söndag och direktsändning kan följas HÄR.

LÄS ÄVEN: Ungsvenskarna ryter till mot moderpartiet om migrationen