flygplan-jimmie-åksson

Foto: Mandeep, CC BY-SA 3.0 / Poltikerveckan Almedalen, CC BY-SA 2.0

Inrikes

Större summa pengar ska få fler att utvandra frivilligt

Publicerad 3/1/2023
Annons

Under det senaste decenniet har mindre än 50 personer valt att lämna Sverige mot en summa pengar. Detta vill regeringen och Sverigedemokraterna nu försöka ändra på genom att kraftigt öka summan för frivillig återvandring.

Migranter som inte lyckats integrera sig i det svenska samhället och går på bidrag ska i högre grad lockas att lämna landet medelst mer pengar och anpassade lösningar i hemlandet.

LÄS ÄVEN: Inte så ”förbryllande” att migranter hellre lever på bidrag än jobbar

– Vi siktar på de stora grupper som har kommit de senaste decennierna och som inte lyckats bli integrerade, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till DN.

Migrationsverkets budget för återvandringsstöd höjs från 100 000 till en miljon kronor och man har gett Migrationsverket i uppdrag att analysera hur man kan få fler att frivilligt flytta tillbaka till sitt hemland. Ifall fler nappar kan ännu mer pengar komma att avsättas till syftet.

Danmark förebild

Under de senaste tio åren har endast 46 personer ansökt om resebidrag och beviljats det i utbyte mot att de avsagt sig sitt uppehållstillstånd. Av dessa har åtta stycken sedan återvänt till Sverige igen.

Förebilden är Danmark där man använder ett liknande program och framgångsrikt fått mellan 300-500 migranter per år att lämna landet under de senaste tio åren.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket tipsar migranter – som vill semestra i landet de flytt från

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons