kinnunen svt (1)

SVT/Martin Kinnunen. Foto: Wikimedia Commons/pressbild

Inrikes

Stort stöd inom SD för att kraftigt skära ner på statsmedia: ”Det ser positivt ut”

Publicerad 11/21/2019
Annons

I helgen samlad Sverigedemokraternas högsta beslutande organ, de så kallade Landsdagarna. Det förväntas inte blir några större konfliktlinjer men i framförallt en fråga finns det en stor falang som vill gå längre än partiledningen: synen på ”Public Service” (PS), alltså SVT och SR. Nu går 15 distriktsordförande och flera av SD:s riksdagsledamöter ut och kräver en mer offensiv politik för att skala ner PS.

Inför årets landsdagar har flera av ombuden, däribland flera riksdagsledamöter, skickat in en motion med namnet ”Ett reformerat och effektivt Public Service”. I motionen skriver de bland annat:

Det är hög tid att partiet slår in på en linje om ett både opartiskt och kostnadseffektivt Public service. Detta kan enbart uppnås genom en genomgripande reform.

De föreslår även att SVT2 och Sverige Radio ska ingå i den vanliga budgetprocessen som alla andra, vilket de med den nya TV-skatten inte gör:

Det finns en lång rad samhällskritiska och samhällsnyttiga funktioner i Sverige. Men ingen annan verksamhet har ett frikort när det kommer till finansiering, utan varje verksamhetsbudget måste vägas gentemot andra samhällsnyttiga verksamheter. [..] Denna fullt rimliga princip bör även gälla för Public service.

Även en annan motion, kallad ”Minska public service och se över finansieringsformen” planeras bifallas, som handlar primärt om finansieringen av SVT.

Går emot partistyrelsen

Partistyrelsen håller dock inte mot förslagen fullt ut och yrkar avslag på vissa av dem. Vi ställde frågan till Martin Kinnunen, en av de som stödjer en skärpt politik på området.

Hur kommer ni agera på Landsdagarna?

– Tillsammans med Josef Fransson har jag fört samtal med olika personer och kommit fram till en balanserad kompromiss mellan motionerna och partistyrelsens yttrande som kommer ge en vassare politik utan att riskera att låsa in partiet innanför allt för smala ramar under politikutvecklingen, säger Kinnunen.

Han utvecklar sedan vad de hoppas kunna få bifall för på lördag.

– I korthet uppmanar vi ombuden att rösta på yrkande 4, som innebär att Public service inte ska konkurrera med privata aktörer. Utöver det vi vill att motion K03 ska bifallas. I korthet innebär det att public Service i sin nuvarande form ska se över och minskas, samt att finansieringen av public service ska ses över.

Sjuklövern införde TV-skatten

Beslutet om den nya TV-skatten togs i riksdagen i oktober månad. Tidigare var även Sverigedemokraterna positiva till denna nya skatt, vilket Samhällsnytt skrev om i en uppmärksammad artikel.

LÄS MER: SD stödjer propagandaskatten: ”SVT gör många bra program”

Men Sverigedemokraterna svängde i frågan året efter och röstade nej i kammaren i oktober månad.

Och nu vill alltså dessutom en stor del av partiet att SVT och SR:s verksamhet ska skäras ner och begränsas.

Kommer detta innebära att Public service ska införlivas i den normala budgetprocessen också?

– Nu vill vi verka för en översyn av hur PS ska finansieras. Vi väljer att inte gå fram med hårt förslag om budgetfinansiering i detta läge, säger Kinnunen.

Hur många partidistrikt stödjer er linje?

– Vi har 15 distriktsordförande som stödjer vårt förslag så det ser positivt ut, inte minst med tanke på att vi vet att det finns stöd även i andra distrikt.

Debatt och omröstning i frågan på Landsdagarna sker på lördag.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons