annika strandhäll svt

Faksimil SVT

Inrikes

Strandhäll: Havsbaserad vindkraft är framtiden

Publicerad 12/20/2021
Annons

I en längre intervju med Expressen pratar den nytillträdde miljö- och klimatministern Annika Strandhäll (S) bland annat om kärnkraften som hon påstår är gammal teknik och att framför allt den havsbaserade vindkraften är framtiden.

Trots att Strandhäll menar att miljö och klimat är ett av statsminister Magdalena Anderssons (S) prioriterade områden, tycker hon inte att det spelar någon roll att hon inte har någon erfarenhet på området. I stället ska det viktiga ha varit ett erfaret statsråd på posten.

Hon vill inte hamna i ett läge där Sverige uppfattas som någon som lägger sig på någon slags miniminivå när det gäller att följa olika direktiv. Sverige ska fortsätta vara ambitiösa och inte tumma på kraven, ”vi ska behålla ledartröjan” menar hon.

LÄS ÄVEN: Strandhäll rasar över att ”kreti och pleti” fick se hennes hus

När det gäller de rekordhöga priserna på el och bensin hänvisar hon till att Sverige ska ha nettonollutsläpp till 2045. Att SD/M/KD sänker bensinskatten något i budgeten som röstades igenom av riksdagen tycker hon är märkligt i en ”klimatkris”.

Kärnkraft ”gammal teknik”

Slutförvaret av kärnavfall är enligt oppositionen avgörande för att kunna fortsätta producera kärnenergi i Sverige under kommande år, något Strandhäll säger att regeringen kommer besluta om i januari.

– Det finns fortfarande en problematik i att hantera avfallet från kärnkraften. Då måste man ändå ställa sig frågan… Det är en gammal teknik. Det är inte framtidens melodi att förlita sig på en energikälla som vi fortfarande i dag inte har hittat smarta lösningar för att ta hand om avfallet efter.

En annan aspekt handlar om pengar.

– Det pratas mycket om kärnkraft men det finns faktiskt inga finansiärer. Samtidigt har jag typ 38 ansökningar med aktörer som står med pengar i handen och vill investera i den havsbaserade vindkraften. Det är uppenbart att intresset i dag ligger i det som är förnybart.

LÄS ÄVEN: Ska rädda Stockholm med rekordstora vindkraftverk – har inte byggt vindkraft tidigare

Påståendet om att det är politiska beslut som har missgynnat kärnkraften ger hon delvis rätt.

– Det är många som har deltagit i de besluten genom åren i sådana fall, skulle jag vilja säga. Det är inte bara vi socialdemokrater, säger Annika Strandhäll.

MP: Vi stoppade kärnkraften

Samtidigt uppger riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) i en intervju med SvD att det var dom som sett till att kärnkraften lagts ned i Sverige och lett till de skyhöga elpriserna.

– I regeringen har vi kunnat stoppa sossarnas framfart vad gäller till exempel gruvindustrin och kärnkraft. Men att se till att saker inte görs är inget man får kredd för. Det kommer att bli synligt nu. Jag tror att vi får bättre förutsättningar att stärka kontakten med miljörörelsen.

Strandhäll gissar nedstängda kärnkraftsreaktorer

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons