Den socialdemokratiska profilen Annika Strandhäll ”skulle dö för Lars Vilks rätt att rita sina rondellhundar”. Det skriver hon på Twitter, drygt femton månader efter den provokative konstnärens död.

Under sina år som statsråd undvek Annika Strandhäll att kommentera Lars Vilks och hans provocerande konst. Inte minst hans Muhammedteckning i form av en rondellhund retade upp miljoner radikala muslimer världen över.

Angrep debattör för Vilks-text

I början av oktober 2021 förolyckades Vilks när den civila polisbil han färdades i frontalkrockade med en lastbil utanför Markaryd i Småland.

LÄS MER: Lars Vilks död i eldhav efter frontalkrock med lastbil

Dagen efter dödsolyckan skrev debattören och tidigare Bulletin-profilen Ivar Arpi en text om att Vilks med sin konst ”blottade skuggkalifatet” som ”tar mer hänsyn till islamiska tabun än till våra egna värderingar och lagar”.

Strandhäll undvek att överhuvudtaget beklaga eller kommentera Lars Vilks död, utan valde istället att gå till angrepp mot Arpi för hans text om den nyligen avlidne konstnären. Hon skrev på Twitter om ”svensk högers radikalisering” och att den ”förskräcker”.

Faksimil

Månaden därpå utsågs Strandhäll ånyo till statsråd av Magdalena Andersson.

”Jag skulle dö för Lars Vilks”

Nu, mer än ett år och tre månader efter den muslimprovocerande konstnärens hastiga död, låter det emellertid annorlunda från den socialdemokratiska partitoppen.

”Roade mig ikväll med att diskutera en tentamensuppgift med dottern kring provokativ konst och varför jag skulle dö för Lars Vilks rätt att rita sina rondellhundar. Plötsligt är barnen stora”, skriver Strandhäll.

Faksimil

Strandhäll har blockerat möjligheten för övriga twittrare att kommentera tweeten, men tidigare moderate riksdagsmannen Hanif Bali påpekar att Strandhäll aldrig tidigare ens nämnt Lars Vilks namn offentligt.

LÄS MER: M-politiker: Paludan förtjänar att dö som Lars Vilks