Tunnel 94

TikTok

Inrikes

Studentfiranden allt stökigare och våldsammare

Publicerad 6/7/2023
Annons

Bara under den första studentveckan gjorde polisen i Göteborg ingripanden mot ett 30-tal personer. Otillåten pyroteknik, glasflaskor som krossas mot marken och störande av den allmänna ordningen är några av skälen. På polisen bekräftar man att firandena blivit alltmer stökiga och våldsamma.

I förra veckan användes fyrverkerier och smällare vid flera studentfiranden i Göteborg. Det sprutades även med brandsläckare.

– Personer har med stöd av polislagen antingen omhändertagits, avlägsnats eller avvisats då de på något sätt stört den allmänna ordningen genom sitt beteende. I de allra flesta fall handlar det om otillåten pyroteknikhantering, men också om oacceptabel hantering av glasflaskor som medvetet krossats mot marken, berättar Magnus Åberg, polisintendent och strategiskt ansvarig chef för studentinsatsen i polisområde Storgöteborg, till Göteborgs-Posten.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Studentfirande i Göteborg – ”Fuck Sweden”

Under de senaste åren har studentfirandena förändrats radikalt och har ett betydligt större inslag av olika former av ordningsstörande beteenden som påverkar ordningen och säkerheten och därmed tryggheten, uppger Åberg.

– Min bild är att pyroteknik tyvärr har blivit ett mer och mer förekommande negativt inslag som eskalerat på årlig basis de senaste fem, sex åren. Innan dess var det tämligen sparsamt förekommande.

Genom att bland annat informera barnfamiljer om att pyroteknik kan förekomma så att de i tid kan välja att lämna platsen eller ta på hörselskydd försöker man minimera risken för allmänheten.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Studenter blockerar Hjulstatunneln – ”Våra regler här”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons